Macron: A halálbüntetés univerzális eltörléséért fog harcolni a francia uniós elnökség

2021. október 9. – 17:14

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi Panthéonban tartott megemlékezést szombaton Emmanuel Macron a halálbüntetés franciaországi eltörlésének 40. évfordulója alkalmából. Az elnök többek közt azt is elmondta, hogy 2022 első felében, a francia uniós elnökség ideje alatt egy civil szervezettel közösen indítanak majd kampányt a halálbüntetés globális eltörléséért – írja az MTI.

A France24 cikke szerint Macron undorítónak nevezte a halálbüntetést, és azt ígérte, hogy jövőre az Ensemble contre la peine de mort (Együtt a halálbüntetés ellen) nevű civil szervezettel közösen szervezni fog egy találkozót Párizsban. Erre azon országok civil társadalmainak képviselőit fogják meghívni, ahol még mindig alkalmazzák a halálbüntetést, hogy meggyőzzék ezen országok vezetőit az eltörlésének fontosságáról.

Mint azt a francia elnök felidézte, 1981-ben Franciaország volt a harmincötödik olyan ország, amely eltörölte a halálbüntetést. Azt is hozzátette, hogy mára összesen 106 ország döntött így, további 50-ben pedig törvényi moratóriumot vezettek be az ilyen büntetések végrehajtására, vagy egyszerűen csak nem hajtanak végre ilyet, hiába lenne erre lehetőség. Ezzel együtt viszont csak 2020-ban hivatalosan 483 embert végeztek ki világszerte összesen 33 országban, melyek nagy részében egyébként is páros lábbal ugrálnak az emberi jogokon.

Emmanuel Macron és az 1981-ben igazságügyi miniszterként a halálbüntetés eltörlését keresztülvivő Robert Badinter a szombati megemlékezésen. Fotó: Ian Langsdon / POOL / AFP
Emmanuel Macron és az 1981-ben igazságügyi miniszterként a halálbüntetés eltörlését keresztülvivő Robert Badinter a szombati megemlékezésen. Fotó: Ian Langsdon / POOL / AFP

Egyebek mellett Kínában, Iránban és az Egyesült Államokban továbbra is létezik ez a büntetési forma, és bár Amerikában évtizedekig nem igazán volt köztudatban a dolog, Donald Trump elnöksége alatt hirtelen több elítéltet is kivégeztek. Júliusban aztán felfüggesztették a szövetségi halálbüntetések végrehajtását, ami nem is meglepő, Biden egyik fő kampányígérete volt, hogy tenni fog a halálbüntetés felszámolásáért. Korábban három ügyet is bemutattunk, amelyek azt jelzik, hogy változóban van a halálbüntetéshez való hozzáállás. A nyugat-afrikai Sierra Leone pénteken, két nappal a halálbüntetés elleni világnap (október 10-e) előtt jelentette be, hogy eltörli a halálbüntetést.

Macron szavai ellenére a francia közvélemény egyébként a felmérések szerint erősen megosztott a halálbüntetés kérdésében. A 2022-es francia elnökválasztáson Macron kihívójaként induló Eric Zemmour jobboldali publicista például jelezte, hogy általánosságban véve támogatja a halálbüntetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!