A Pandora-iratok árnyékában indult a csehországi választás

2021. október 8. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken megkezdődött a kétnapos, tehát pénteken és szombaton is tartó csehországi képviselőházi választás, melyen eldől, marad-e hatalmon a milliárdos, napokkal ezelőtt a Pandora-iratok néven elhíresült botrányba belekerülő Andrej Babiš, vagy sikerül őt megelőznie a jobboldali hárompárti Spolu koalíciónak, vagy a kétpárti Kalózok-Polgármesterek koalíciónak.

A Pandora-iratokból kiderült, hogy a választási kampány véghajrájában védekezésre kényszerülő Babiš 2009-ben 22 millió dollárt fektetett be egy sor offshore cégbe, hogy megvásárolhassa a Bigaud Kastély néven ismert hatalmas ingatlant, ami a franciaországi Cannes mellett egy Mougis nevű hegyvidéki kis faluban található. Egy évvel később francia értesülések nyomán kiderült, hogy Babiš egy másik, Monacóban bejegyzett fedőcégen keresztül újabb hét ingatlant vett meg a birtok közelében, köztük egy kétemeletes, garázzsal és medencével felszerelt villát is.

A botrány kirobbanása után Babiš azt mondta, hogy ha kikap pártjával és ellenzékbe kényszerülnének, akkor teljes mértékben távozik a politika világából.

A végeredmény pedig megjósolhatatlan – az utolsó felmérések szerint a kétnapos választás előtt Babiš pártja, az ANO kevéssel előzte csak a kihívókat. A Politico szerint az egyik utolsó felmérésben az ANO 24,5%-on állt, a hárompárti koalíció 23%-on, a Kalózok-Polgármesterek pedig 21%-on, míg Babišék koalíciós partnerét, a Szociáldemokratákat az 5%-os parlamenti küszöb alatt mérték.

Amennyiben az ANO szerezné meg a legtöbb szavazatot, Miloš Zeman cseh elnök várhatóan Babišt fogja felkérni következő kormányalakításra – és minden erejével azon lesz, hogy minél tovább hivatalban tartsa, ahogyan ebben a ciklusban is tette. Ha azonban a hárompárti koalíció nyerne, minden bizonnyal többségi kormányt alakíthatnának a másik jobboldali koalícióval.

A több mint nyolcmillió választópolgár voksaiért 22 párt, mozgalom és koalíció versenyez. A pártok a 200 képviselőházi mandátumért 5242 jelöltet indítottak, ami azt jelenti, hogy egy-egy mandátumért átlagban 26 jelölt versenyez. A választás nem hivatalos eredményét szombat estére ígéri a Cseh Statisztikai Hivatal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!