Tizenöt tengerész sérült meg egy tengeralattjáró-balesetben

2021. október 8. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenöt amerikai tengerész sérült meg miután atom-tengeralattjárójuk ismeretlen objektumnak ütközött merülés közben a Dél-kínai-tengeren.

Az amerikai haditengerészet azt jelentette, hogy nem tudják, mi okozta az USS Connceticut balesetét. A tengeralattjáró jelenleg amerikai felségvizekre, Guámba tart közölte az amerikai haditengerészet szóvivője.

Az USS Connecticut nukleáris hajtóművét és annak tereit nem érte károsodás, azok továbbra is teljes mértékben működőképesek, de még vizsgálják, hogy a tengeralattjáró máshol megsérülhetett-e.

Az amerikai tengeralattjáró a világ egyik forrópontján járőrözött. A Dél-kínai-tengeren Kína próbál évtizedek óta egyre nagyobb befolyást szerezni, folyamatosan vitában áll is emiatt a Fülöp-szigetekkel, Malajziával, Vietnámmal, Bruneijel és Tajvannal. Utóbbi esetében most még a szokottnál is feszültebb a helyzet, Kína a napokban is erődemonstrációt tartott a szigetállam közelében, többször hatoltak be harci gépek Tajvan légterébe.

De nemcsak Kína erősödik a térségben, hanem az Egyesült Államok és szövetségesei is. Az Egyesült Királysággal és Ausztráliával együtt szeptember 15-én kötötték meg az AUKUS-paktumot, amelynek keretében az ausztrálok amerikai atommeghajtású tengeralattjárókat vásárolnak meg. Kína hivatalosan is tiltakozott, szerinte ez a lépés destabilizálja a térséget.

(via BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!