Kína zsinórban második nap küldött több tucat harci repülőt Tajvan légterébe

2021. október 3. – 09:21

Kína zsinórban második nap küldött több tucat harci repülőt Tajvan légterébe
Kínai J-16-os vadászgépek egy 2017-es légi bemutatón – Fotó: Li Gang / Xinhua / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb 39 kínai harci repülő lépett be szombaton Tajvan légvédelmi azonosítási zónájába (ADIZ) – írja a BBC. A repülőgépek két hullámban érkeztek: 20 nap közben, 19 pedig éjszaka, és eddig ez volt a legnagyobb kínai behatolás. Két napon belül ez volt a második ilyen eset, pénteken 38 harci repülő lépett be Tajvan légterébe.

A védelmi minisztérium szerint összesen 26 J-16-os vadászgép, 10 SU-30-as vadászgép, valamint kettő Y-8-as repülőgép és egy KJ-500-as légtérellenőrző repülőgép hatolt be a tajvani ADIZ-ba.

Kína a saját területeként tekint Tajvanra, míg az szigetország önálló államként akar működni. Tajvan több mint egy éve jelent rendszeres kínai légtérsértésekről. Bár a kínai kormány még nem reagált a szombati eseményekre, korábban kijelentették, hogy az ilyen jellegű gyakorlatok célja a szuverenitásuk megőrzése, valamint az, hogy megakadályozzák, hogy Tajvan és az USA szorosabban együttműködjenek.

Az ADIZ alapvetően nem egy ország hivatalos légtere, hanem a nemzetközi légtér egy része, amit egy ország kijelöl a határain, és ott gyakorlatilag repülésirányítóként viselkedik, hogy bevédje a nemzeti érdekeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!