Kurz szerint neki nincs köze az osztrák kormánypárt esetleges közvélemény-kutatási manipulációjához

2021. október 7. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák kancellár állítása szerint neki semmi köze nincsen azokhoz a szerdai házkutatásokhoz, amelyeket az államügyészség a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában, a pénzügyminisztériumban és a kancellári hivatalban hajtott végre – írta az MTI. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) akciója arra irányult, hogy bizonyítékokat találjon: manipulálta-e az ÖVP az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fizettek-e azok megjelentetéséért.

Sebastian Kurz az ORF közszolgálati televízió szerda esti élő adásában elmondta: 2016-ban ő sem pártelnök, sem pénzügyminiszter, sem kancellár nem volt, és nincs is arra utaló bizonyíték, hogy ő érintett volna az ügyben.

A fenti pozíciókat nem töltötte be, ám 2013-tól – mindössze 27 évesen – ő volt a külügyminiszter, így lehetséges érintettsége nem tűnik eleve vitathatatlannak.

Olyannyira, hogy a Gazdasági- és Korrupciós Ügyészség (WKStA) vádjai szerint a kérdéses felmérések és közvélemény-kutatások „kizárólag pártpolitikai indíttatásúak voltak”, és csak Sebastian Kurz és legközelebbi bizalmasai profitáltak belőlük.

Az APA információi szerint Kurz még a kancellársága előtti időkben kötött üzletet az Österreich szerkesztőjével, Wolfgang Fellnerrel. Kurz állítólag Thomas Schmidet, a pénzügyminisztérium akkori főtitkárát utasította a megállapodás megkötésére.

A kancellár ugyanakkor a szerda esti élő adásban vitatta, hogy a 2016-os felmérés manipulált lett volna, hiszen akkoriban más közvélemény-kutatók is hasonló választási eredményeket jeleztek, és az ÖVP meg is nyerte a következő két választást. Így lett 2017-ben Ausztria legfiatalabb kormányfője, alig 31 évesen, majd egy rövid szünet után, a 2020-as győzelem révén ismét.

Kurz szerint abban semmi különös nincs, hogy a közvélemény-kutatók egyidejűleg állami szerveknek, pártoknak vagy éppen napilapoknak dolgoznak. Elmondta, hogy nem érti, miért mindig őt akarják bűnösnek kikiáltani, ha valahol vélt vagy valós jogsértés történik.

A házkutatások érintettjei – Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberein, Johannes Frischmann sajtószóvivőn, Gerald Fleischmann médiakoordinátoron és Stefan Steiner vezető stratégán túlmenően – Sophie Karmasin közvélemény-kutató, az ÖVP által delegált egykori családügyi miniszter, Thomas Schmid, a pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Vagyonkezelő Holding egykori elnöke (ÖBAG), valamint Wolfgang és Helmuth Fellner, az Österreich Médiacsoport tulajdonosai.

Kurz nem tartja valószínűnek, hogy az érintett munkatársai hibáztak, vagy részük volt bármilyen korrupciógyanús hirdetési ügyben.

A nyomozás vizsgálata hűtlen kezelésre, megvesztegetésre és kenőpénz elfogadására, valamint manipulált közvélemény-kutatási adatok közpénzen való nyilvánosságra hozatalára irányul. A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró (csaknem 470 millió forint) volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!