Tajvani miniszter: Kína négy éven belül képes lesz a sziget elleni invázióra

2021. október 6. – 05:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kína négy éven belül képes lesz széles körű inváziót indítani Tajvan ellen – írta az MTI a sziget védelmi miniszterének szerdai bejelentése nyomán. A miniszter úgy vélte, Peking már most tudna inváziót indítani Tajvan ellen, ám egyelőre „más dolgokat is figyelembe kell vennie”.

A tajvani Cseu Kuo-cseng a különleges katonai kiadásokról döntő parlamenti bizottság előtti felszólalásában azt mondta, Tajvan és Kína kapcsolatai negyven év óta nem látott mélypontra süllyedtek: péntek óta, alig négy nap alatt közel 150 kínai katonai légi jármű hatolt a sziget légterébe.

A Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy az Egyesült Államok ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Tajvannal, de a sziget legnagyobb fegyverszállítója, és rendszeresen küld hadihajókat a Tajvani-szorosba a szabad hajózás elvének demonstrálására.

A kínai kormány Washington Tajvannal kapcsolatos politikáját okolja a térségben lévő feszültségért.

A tajvani védelmi minisztérium szeptemberben benyújtott elemzésében leszögezte azt is, hogy Kína hadserege képes lenne megbénítani a teljes tajvani védelmi rendszert, a szigetre beszivárgott kínai kémek pedig jelentős károkat tudnának okozni a gazdasági infrastruktúrában.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Peking Kína szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát.

Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki az erővel való egyesítés lehetőségét sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!