Több tízezren tüntettek az USA-ban az abortuszhoz való jogért

2021. október 3. – 10:49

frissítve

Több tízezren tüntettek az USA-ban az abortuszhoz való jogért
Nőjogi tüntetők október 2-án Washingtonban – Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezren tüntettek az USA 50 államában az abortuszjog védelmében – írja a BBC. Sok nő tart attól, hogy elveszíti azt a jogot, ami a legfelsőbb bíróság 1973-as Roe v Wade-ügyben hozott ítélete miatt országosan legális volt.

Ahogy korábban írtuk, Texasban például váratlanul átment egy úgynevezett szívveréstörvény, ami szerint csak a terhesség hatodik hetéig szabad abortuszt végrehajtani – annak ellenére, hogy ekkor sok nő még nem is feltétlenül tudja, hogy terhes. Ezzel korábban több államban is próbálkoztak, de a Roe v Wade miatt gyakorlati eredménnyel ritkán jártak.

Washingtonban a tömeg a legfelsőbb bíróság épülete előtt tüntetett, a 20-25 ellentüntetőnek nem sikerült megzavarni az eseményt.

„Ártatlan kisbabák vére szárad a kezeiteken”

– idéz egy férfit a Washington Post.

A tüntetéseket az évente megtartott Woman's March nőjogi tüntetés mögött álló hálózat szervezte meg. New York új kormányzója Kathy Hochul két demonstráción is megjelent.

„Belefáradtam, hogy az abortuszjogért kell küzdenem. Ez egy elfogadott törvény ebben az országban, és nem vehetik el tőlünk ezt a jogot. Se most, se bármikor máskor”

– mondta egy beszédben.

A legfelsőbb bíróság december elsején tárgyalja a Dobbs v Jackson Woman's Health Organization nevű ügyet, amiben a 15. hét utáni abortusz alkotmányosságáról dönthetnek majd. A 6-3 arányban megosztott, konzervatív többségű bírói testület a döntéssel felrúghatja a közel 50 éves korábbi ítéletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!