Több mint háromezer gyerekmolesztálót találtak a francia katolikus egyházban

2021. október 3. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

A minimális becslések szerint is valahol 2900-3200 között lehet a pedofil bűncselekményeket elkövetők száma a francia katolikus egyházban 1950 óta, derül ki abból a 2500 oldalas jelentésből, amit a a francia katolikus egyházon belüli szexuális visszaélésekről készítettek. A bűncselekmények felderítésével megbízott vizsgálat két és fél éve jött létre, az eredményeket pedig kedden hozták nyilvánosságra, írja a Le Monde alapján a 444.

Jean-Marc Sauvé, a bizottság elnöke ismertette, hogy a bántalmazásokat egyházi, igazságügyi és rendőrségi dokumentumok, sajtóbeszámolók, illetve szemtanúk elmondásai alapján azonosították. A korábban az államtanács, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezet alelnöke dolgozó Sauvé 2021 márciusában még úgy sejtette, 1500 körül lehet az elkövetők száma, áldozatból viszont több mint tízezer is lehet – az akkori becslésekből kiindulva az áldozatok száma ezek alapján viszont több tízezer is lehet. A jelentésben szereplő szám önmagában is aggasztó, amiatt pedig főleg, hogy 2020 júniusában még csak háromezer lehetséges áldozattal számoltak.

Sauvé ígérete szerint a jelentés végleges formája kitér majd azokra az intézményes és kulturális mechanizmusokra, amelyek lehetővé tehették a visszaéléseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!