Legalább tízezer kiskorút bántalmazhattak a francia katolikus egyházon belül 1950 óta

2021. március 2. – 21:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020. júniusban még csak háromezerre becsülték ezt a számot.

A francia katolikus egyházon belüli pedofil ügyeket 2018 óta vizsgálja egy 22 tagú független bizottság. Felhívást tettek közzé, mely szerint keresik a szexuális visszaélések áldozatait, akik telefonon, levélben, e-mailben jelentkezhettek.

A bizottság elnöke az eddig jelentkezett áldozatok száma alapján arra következtet, hogy akár tízezer kiskorú sértettje is lehet az egyházon belüli szexuális bántalmazásnak. Vizsgálják azt is, hogy az áldozatok hány százalékát érhették el eddig a felhívással.

„Voltak olyan katolikus intézmények és egyházi közösségek, ahol valóságos visszaélési rendszer működött, de nagyon kis számban. Ez a helyzet a tudomásunkra jutott eseteknek egy nagyon kicsi kisebbségét jelenti” – magyarázta Jean-Marc Sauvé a sajtótájékoztatón.

A francia püspöki konferencia azután kezdett vizsgálódásba, hogy 2016-ban a lyoni egyházmegye több tagja, köztük Franciaország akkori legismertebb és legbefolyásosabb bíborosa ellen rendőrségi eljárás indult papi pedofília elhallgatása miatt. Őt végül a fellebbviteli bíróság felmentette.

A vizsgálat eredményét 2021. őszére ígérték.

(CNN) (MTI)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!