Péntektől már csak útlevéllel lehet az Egyesült Királyságba utazni

2021. szeptember 30. – 09:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt a magyar konzuli szolgálat oldalán is hirdetik már egy ideje:

2021. október 1-től az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz érvényes útlevélre lesz szükség.

A személyazonosító igazolványokat a továbbiakban csak azoktól fogadják el érvényes úti okmányként, akik letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal rendelkeznek az Egyesült Királyságban. Ez vonatkozik természetesen minden európai uniós állampolgárra.

Kiléptek a britek ez EU-ból, és már az átmeneti időszak is lejárt, megvan a megállapodás a gazdasági kapcsolatokról. Mire figyeljünk magyar szemszögből, ha már az Egyesült Királyságban élünk, ha ezután mennénk ki dolgozni, tanulni? Hogy érinti a vállalkozásokat a felfordulás? Erről írt cikket kollégánk még januárban.

Ha már brexithatások, a napokban számoltunk be róla, hogy Nagy-Britanniában a múlt hét közepén pánikszerű vásárlási roham kezdődött, miután több nagy forgalmazó bejelentette: kénytelen töltőállomásokat bezárni a krónikus sofőrhiány okozta logisztikai fennakadások miatt. A szakmai érdekképviseleti szervezetek számításai szerint a brit áruszállítási szektorból legalább százezer kamionsofőr hiányzik, elsősorban azért, mert a brit EU-tagság tavalyi megszűnése (brexit) óta rengeteg uniós munkavállaló távozott Nagy-Britanniából.

A beutazással kapcsolatos nem brexites, hanem járványügyi kérdéseket egyébként itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!