A német választáson győztes szocdemek tárgyalásra hívták a Zöldeket és a liberálisokat

Legfontosabb

2021. szeptember 28. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

A választásokon győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tárgyalásra hívta a Zöldeket és a Szabad Demokrata Pártot (FDP) – jelentette be Rolf Mützenich, a szociáldemokraták frakcióvezetője. Egyelőre tájékozódó célú megbeszélésről van szó.

„Úgy gondolom, az emberek gyors kormányalakítást akarnak, mégpedig Olaf Scholz kancellár vezetése alatt” – mondta Mützenich kedden reggel.

A vasárnapi német választásokon érdekes helyzet alakult ki. A szociáldemokrata SPD 25,7 százalékot kapott, és 1,6 százalékkal leelőzte Merkel Kereszténydemokrata Unióját (CDU) és a vele szövetséges Keresztényszociális Uniót (CSU). Ez az eredmény az SPD-nek 2017-hez képest jelentős javulást jelent, a CDU–CSU viszont történelmi mélypontra került, a két párt alapítása óta nem ért el ilyen rossz eredményt.

A helyzet azért érdekes, mert elvileg mind az SPD, mind a CDU–CSU megpróbálkozhat koalíció alakításával. A német alkotmány ezt nem teszi a győztes privilégiumává, az alaptörvény szerint az kormányozhat, aki megszerzi az ehhez szükséges többséget a Bundestagban.

A mostani helyzetben azonban két kis párton, a Zöldeken és a liberálisokon múlik, melyik nagyobb párttal társulnak koalícióba. A két párt ezért előbb egymással ül le tárgyalni, hogy a programjaik közötti, néhol igen jelentős különbségeket megpróbálják áthidalni.

Ha ők megállapodnak, valószínűleg elsőként a választásokon győztes szociáldemokratákhoz fordulhatnak majd, ugyanis bár a CDU–CSU is szívesen leülne tárgyalni a két párttal, de a konzervatív uniópártok politikusai hétfőn úgy nyilatkoztak, „nem akarnak mindenáron” koalíciót kötni.

A CDU-n belül erősödnek azok a hangok, amelyek szerint a választási vereség miatt alapos tisztújításra van szükség, és jót tenne a pártnak, ha ellenzékben erősödne meg. Miután a politikából végleg távozó Angela Merkel irányítása alatt a párt erősen balra tolódott, a CDU konzervatív szárnya szerint most itt volna az ideje az eredeti kereszténydemokrata értékekhez való visszatérésre is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!