Nehezebb lesz az észak-afrikaiaknak vízumot szerezniük Franciaországba

2021. szeptember 28. – 17:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország szigorítja a beutazási feltételeket Marokkó, Algéria és Tunézia állampolgárainak, írja az MTI. Míg a marokkóiak 50 százalékkal, az algériaiak és a tunéziaiak 33 százalékkal kevesebb beutazási vízumot kapnak a franciáktól.

„Ez egy drasztikus és példátlan döntés, de erre azért volt szükség, mert ezek az országok nem fogadják vissza azokat az állampolgáraikat, akiket mi nem akarunk Franciaországban tartani. Megvolt a párbeszéd, ezt követték a fenyegetések. És most végrehajtjuk a fenyegetést”

– mondta kedden az Europe 1 rádióban Gabriel Attal francia kormányszóvivő.

Emmanuel Macron francia elnök 2017-es megválasztásakor azt ígérte, hogy a kiutasított bevándorlók 100 százalékát vissza fogják küldeni oda, ahonnan érkeztek. 2018 óta tárgyal Franciaország Marokkóval, Algériával és Tunéziával, egyelőre azonban nem jutottak valódi eredményre. A párizsi belügyminisztérium adatai szerint az algériaiakat érintő kiutasítások 0,2 százalékát tudták a francia hajtóságok végrehajtani, a marokkóiak esetében 2,4, a tunéziaiaknál pedig 4 százalékos ez az arány.

„Azt szeretnénk, hogy jobb legyen az [érintett országok] együttműködése Franciaországgal annak érdekében, hogy a saját bevándorlási szabályainkat alkalmazni tudjuk”

– mondta Gabriel Attal kedden, hozzátéve, hogy a vízumkorlátozásokról szóló döntés már hetekkel ezelőtt megszületett.

Macron még júniusban kérte azt a kormányától, hogy hozzon „nagyon gyorsan” konkrét intézkedéseket a kiutasított bevándorlók kitoloncolására. Elsősorban azokat a bevándorlókat akarja a francia kormány hazatoloncolni Franciaországból, akiket elítéltek terrorizmus miatt, nyilvántartásba vettek radikalizálódás miatt, súlyos bűncselekményeket követtek el, vagy nem rendelkeznek érvényes papírokkal.

A The Local arról ír, hogy a bevándorlás kérdése különösen fontos téma lett a jövő évi francia választások előtt, ahol Emmanuel Macron legfőbb kihívója lehet az a Marine Le Pen, akit már legyőzött 2017-ben. A bevándorlásellenes Le Pent négy éve még 66-34 százalékos arányban győzte le a centrista Macron, a legfrissebb kutatások szerint viszont jövőre ennél szorosabb lehet a két politikus küzdelme a francia elnökválasztás második fordulójában.

Már ha Le Pen jutna tovább a második fordulóba, ugyanis esélyesnek tekintik a jobbközép Köztársaságiak egyik elnökjelöltjét, Xavier Bertrandot is, aki egy közvélemény-kutatás szerint 47 százalékon állna egy Macronnal szembeni párharcban. A júniusi regionális választásokon nagyon jól szereplő Köztársaságiak egyébként üdvözölték a francia kormány vízumkorlátozó intézkedéseit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!