Először lesz nő Berlin polgármestere, a 43 éves Giffey korábban Merkel minisztere volt

2021. szeptember 27. – 08:54

frissítve

Először lesz nő Berlin polgármestere, a 43 éves Giffey korábban Merkel minisztere volt
Franziska Giffey, Berlin új polgármestere – Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Először lehet nő Berlin polgármestere, a szövetségi eredményekhez hasonlóan Németország fővárosát magában foglaló tartományban is a baloldali, szociáldemokrata SPD nyerte a most hétvégén tartott választásokat, így ők adhatják majd a város vezetőjét is. Franziska Giffey korábban Merkel minisztere volt, írja a Reuters.

Berlinnek már eddig is szociáldemokrata vezetése volt, a 43 éves Giffey, aki korábban Angela Merkel kancellár kormányának családügyi minisztere volt, a szintén SPD-s Michael Müller helyét veszi át a polgármesteri székben, miután Müller úgy döntött, nem indul újra.

A német fővárosban az SPD 21,4 százalékot ért el, ami némileg elmarad a 2016-os 21,6 százalékos eredményétől, míg a Zöldek 18,9 százalékot értek el, a legutóbbi 15,2 százalékról. A szélsőbaloldali Linke pedig 15,5 százalékról 14 százalékra esett vissza.

Úgy tűnik, hogy az SPD folytatni fogja a jelenlegi koalícióját a városházán a Zöldekkel és a Linkével.

Giffey, akit egykor az SPD országos szintű vezetésére is esélyesnek tartottak, a doktori disszertációja körüli plágiumbotrány miatt májusban lemondott miniszteri tisztségéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!