Kanada elengedte a Huawei pénzügyi vezetőjét, cserébe kiszabadulhatott az ezer napja fogvatartott kanadai-magyar férfi is

2021. szeptember 25. – 09:02

frissítve

Kanada elengedte a Huawei pénzügyi vezetőjét, cserébe kiszabadulhatott az ezer napja fogvatartott kanadai-magyar férfi is
A Huawei pénzügyi vezetője, Meng Van-csou elhagyhatta Kanadát – Fotó: Don Mackinnon/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kanadai bíróság pénteken ejtette a vádakat a Huawei pénzügyi vezetőjével, Meng Van-csouval szemben, aki elhagyhatta vancouveri házi őrizetét, és már el is utazott Kínába.

Menget, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, a cég alapítójának lányát még 2018 decemberében vették őrizetbe az Egyesült Államok kérésére. A vádak szerint Meng félrevezette az HSBC bankot a Huawei és a Skycom nevű vállalat közötti kapcsolat valódi természetéről, és emiatt a bank megsérthette volna az Irán ellen bevezetett amerikai szankciókat.

A Huawei vezetője szabadulásához alkut kellett kötnie az amerikai hatóságokkal. Meng nem vallotta magát bűnösnek a főbb vádpontokban, de aláírt egy tényállási nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy tudatosan tévesztette meg a HSBC-t. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium, azt közölte, hogy Meng vállalta a felelősséget egy globális pénzügyi intézmény becsapására irányuló terv megvalósításában játszott főszerepéért. Az egyezség értelmében Meng büntetőeljárását jövő év decemberéig elhalasztják, és ha eleget tesz kötelezettségeinek, akkor teljesen megszüntetik. Meng ügyvédje is arra számít, hogy 14 hónap múlva ejtik majd a vádakat.

A Huawei elleni eljárás viszont folytatódik, a gyanú szerint a telekommunikáció cég együttműködött a kínai titkosszolgálatokkal és adatokat osztott meg kémekkel. A vállalat azonban tagadja ezeket a vádakat, és bizonyítékokat kér a hatóságoktól.

A két letartóztatott kanadai, Michael Spavor és Michael Kovrig – Fotó: AFP
A két letartóztatott kanadai, Michael Spavor és Michael Kovrig – Fotó: AFP

Meng letartóztatása komoly diplomáciai bonyodalmakat okozott, megterhelte a kínai-amerikai és a kínai-kanadai kapcsolatokat is. Kína elég erős eszközöket is bevetett, több mint ezer napig tartott fogva két férfit, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrigot kémkedéssel. A kanadai kormány szerint ártatlanul, bosszúból tartóztatták le a kanadaiakat, és Kína csak egyszerű fogolycserét akart elérni. Hogy Meng kiszabadult, a két férfit is szinte azonnal elengedték, és már úton vannak Kanada felé, közölte a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau.

Kovrig családja a kommunista diktatúra ellen menekült el Magyarországról, ő már Kanadában született, de később felvette a magyar állampolgárságot, Budapesten angoltanárként, tudósítóként is dolgozott a 90-es években, és a Bankrupt zenekar énekese is lett. A zenekar augusztus végén Pekingi nyár címmel egy dalt is írt, hogy felhívják vele a figyelmet Kovrig igazságtalan fogva tartására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!