Dalt írtak, klipet forgattak a Kínában ezer napja fogva tartott Michael Kovrig szabadulásáért

2021. augusztus 26. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan ezer napja van kínai fogságban Michael Kovrig kanadai–magyar kettős állampolgárságú üzletember. Még 2018 decemberében tartóztatták le Kínában, néhány nappal azután, hogy Vancouverben a kanadai hatóságok amerikai körözés alapján őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, a cég alapítójának lányát. (Kovrig mellett az amerikai Michael Spavort is letartóztatták.)

A kanadai kormány szerint ártatlanul, bosszúból tartják fogva a két férfit, és Kína csak egyszerű fogolycserét szeretne elérni, ami szerintük teljességgel elfogadhatatlan.

Kovrig családja a kommunista diktatúra ellen menekült el Magyarországról, ő már Kanadában született, de később felvette a magyar állampolgárságot, Budapesten angoltanárként, tudósítóként is dolgozott a 90-es években, és a Bankrupt zenekar énekese is lett.

Most a zenekar egy dalt írt Pekingi nyár címmel, amihez elkészült egy klip is, amelyhez négy kontinens 15 országából körülbelül hatvanan csatlakoztak a szabadon bocsátását kérve. A dalban is elhangzik, Kovrigot egy olyan cellába zárták be, ahol egyedül volt, és ahol mindig égett a lámpa. A zenekar azt kéri, akik szeretnének részt venni az akcióban, töltsék le a Free Michael Kovrig plakátot, és a Facebookon, valamint a Twitteren próbáljanak nyomást gyakorolni Kínára.

A magyar kormány eddig szokatlanul passzív volt ebben az ügyben, a szolidaritási akciókban sem vettek részt. Kovrig pere márciusban kezdődött el, azóta a családja nem is hallott róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!