Megkezdődött a kémkedéssel vádolt, magyar származású exdiplomata pere Kínában

2021. március 22. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdődött hétfőn Pekingben a kémkedés vádjával több mint két éve fogva tartott, kanadai-magyar kettős állampolgár Michael Kovrig ügyének zárt ajtók mögötti tárgyalása, írja az MTI.

Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert 2018 decemberében fogták el Kínában, néhány nappal azt követően, hogy Vancouverben a kanadai hatóságok amerikai körözés alapján őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, a cég alapítójának lányát. Meng ellen ipari-műszaki titkok eltulajdonítását célzó zsarolás miatt emeltek vádat az Egyesült Államokban.

Michael Kovrig – Fotó: Julie David de Lossy / CRISISGROUP / AFP
Michael Kovrig – Fotó: Julie David de Lossy / CRISISGROUP / AFP

A kanadai kormány szerint a két férfit ártatlanul tartják fogva, Justin Trudeau miniszterelnök szerint Kína egyszerűen csak fogolycserét akar kikényszeríteni. Peking azonban tagadja, hogy a két kanadaival szemben indult eljárásnak bármi köze lenne Meng Van-csou ügyéhez.

Kanada pekingi nagykövetségének ügyvivője a bíróság épülete előtt hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a tárgyalás megkezdődött, de nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtagadták tőle, hogy a tárgyaláson jelen lehessen. Vele együtt szolidaritásból megjelent a tárgyalás helyszínén 26 ország diplomatája is.

A legolvasottabb kanadai napilap, a Globe and Mail helyszíni tudósítója szerint Magyarország nem képviseltette magát. Az ügyben megkerestük a Külügyminisztériumot is, azonban nem kaptunk választ.

William Klein, az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének ügyvivője ugyanott kijelentette: „Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter leszögezték, hogy Michael Kovrig és Michael Spavor ügyét az Egyesült Államok úgy fogja kezelni, mintha ez a két személy amerikai állampolgár lenne.”

Külföldi diplomaták a pekingi bíróság épülete előtt – Fotó: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
Külföldi diplomaták a pekingi bíróság épülete előtt – Fotó: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Az üzletember Spavort már pénteken bíróság elé állították, a Liaoning tartományi Tantung városban, szintén zárt ajtók mögött, a kanadai és más diplomaták távoltartásával. A bíróság csak annyit közölt, hogy az ítéletet egy későbbi időpontban hirdetik ki. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte az eljárás átláthatóságának hiányát.

Michael Kovrig családja a kommunista diktatúra elől menekült el Magyarországról. Ő már Kanadában született, de a 90-es években felvette a kanadai mellé a magyar állampolgárságot is, és visszaköltözött Budapestre, ahol angoltanárként és a Budapest Week és a Budapest Business Journal újságírójaként dolgozott, mellette pedig a Bankrupt nevű punkegyüttesben is énekelt. Néhány hónappal letartóztatása előtt járt utoljára Budapesten.

Kovrig 2010 és 2016 között dolgozott a kanadai külügyminisztériumnak. 2012 után Hongkongban és Pekingben állomásozott. Ezt követően lett az International Crisis Group nevű brüsszeli székhelyű elemzőintézet északkelet-ázsiai ügyekkel foglalkozó tanácsadója.

A külügybe való belépésekor kénytelen volt lemondania magyar állampolgárságáról, hiszen egy diplomata nem képviselhet két nemzetet. Amikor azonban otthagyta a külügyet, valószínűleg újra aktiváltatta magyar állampolgárságát, ugyanis a magyar es a kanadai külügy szerint is rendelkezett a letartóztatásakor magyar állampolgársággal (erről akkoriban a Reuters is írt).

A Direkt36 nevű oknyomozó portál a napokban közölt elemzést Kína befolyásának (lásd Budapest–Belgrád vasútvonal, a Huawei által kiépített 5G hálózat stb.), illetve a kínai hírszerzők aktivitásának hazai növekedéséről. A cikkben a Kovrig-ügyre is kitértek, ugyanis a magyar kormány látszólag füle botját sem mozdította az elmúlt két évben, mialatt a magyar állampolgársággal rendelkező Kovrig a nyugati kormányok szerint jogtalanul a börtönben ült.

Az oldal szerint az Orbán-kormány az elmúlt két évben egyszer sem fejezett ki semmit a nyilvánosság előtt Kovrigról. Az EU közös nyilatkozata mellett több uniós ország külön is követelte az exdiplomata szabadon bocsátását, a magyar kormány azonban hallgatott. Amikor pedig 2021 februárjában Kovrigék ügye miatt Kanada összehozott egy 58 országból álló koalíciót a túszdiplomácia elítélésére, az EU-s országok közül egyedül Magyarország nem szerepel a támogatók listáján. Kovrig munkaadója, az International Crisis Group a portál kérdésére azt mondta, nincs tudomásuk az Orbán-kormány közbenjárási kísérleteiről.

Kovrig hosszú évekre börtönbe kerülhet, ha bűnösnek találja a pekingi bíróság. Márpedig a vádlottak csaknem 100 százalékát bűnösnek szokták találni a Kommunista Párt irányítása alatt álló bíróságok, emlékeztet a BBC.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!