Magyar gyártmányú lőszerrel akartak végezni az ukrán elnök főtanácsadójával

2021. szeptember 23. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar gyártmányú lőszerrel lőttek rá az ukrán elnök főtanácsadójának autójára szerdán. A nyomozók húsz darab 7,62-es kaliberű töltényhüvelyt találtak a gyilkossági kísérlet helyszínén. Megállapították, hogy azok mindegyikét Magyarországon gyártották – jelentette be csütörtökön Jevhenyij Jenyin ukrán belügyminiszter-helyettes.

Az RBC-Ukraine hírportál beszámolója szerint a bűnüldöző szervek megpróbálják kideríteni, hogy a töltények hogyan kerülhettek Ukrajnába. „Ilyen töltényeket Ukrajnában nem gyártanak, Magyarországon viszont igen” – mondta Jenyin, aki ezért nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a lőszert becsempészték az országba. Jelenleg a potenciális beszállítók után kutatnak.

Szerhij Sefir ukrán elnöki főtanácsadó autója a merénylet után – Fotó: HANDOUT / UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP
Szerhij Sefir ukrán elnöki főtanácsadó autója a merénylet után – Fotó: HANDOUT / UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES / AFP

A merényletet Kijevtől nem messze, Leszniki falu közelében, egy erdős területen követték el. Volodimir Zelenszkij főtanácsadója, Szerhij Sefir sértetlenül megúszta a támadást, az autó sofőrjét viszont két találat is érte, őt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A rendőrség különleges akciót indított az elkövetők kézre kerítésére. A támadók automata fegyverből nyitottak tüzet. A környéken sok a térfigyelő kamera, ezért feltehetően lesznek a támadásról készült videófelvételek. Irina Venediktova főügyész a Facebookon arról tájékoztatott, hogy gyilkossági kísérlet miatt indítottak eljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!