Az oroszok szerint csak figyelemelterelő hazugság, hogy a Scotland Yard újabb ügynöküket gyanúsította meg a Szkripal-ügyben

2021. szeptember 23. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója „figyelemelterelő hazugságnak” nevezte, hogy a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya két nappal korábban egy harmadik orosz katonai hírszerzőt is meggyanúsított a Szkripal-ügyben – írja az MTI.

„Megítélésem szerint ez egy újabb arra irányuló kísérlet, hogy hazugsággal fedezzenek vagy támogassanak egy korábbi hazugságot. Ezenkívül, a legutóbbi afganisztáni események fényében ez talán egy arra irányuló kísérlet, hogy eltereljék a közfigyelmet arról a megszégyenülésről, amelyet mindenekelőtt az Egyesült Államok csapatai és szövetségeseik, köztük a britek afganisztáni menekülése okozott” – mondta Nariskin, aki szerint ezzel akarják elterelni a figyelmet arról, hogy „a NATO-tömb nem képes fenntartani a biztonságot a világ egyes régióiban”.

Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerző ezredes és lánya, Julija ellen az angliai Salisbury városban 2018 tavaszán mérgezéses merényletet kíséreltek meg, amelyet mindketten túléltek. Ugyanakkor a brit nyomozás szerint ugyanettől a novicsok típusú méregtől meghalt egy háromgyermekes brit nő, Dawn Sturgess, aki véletlenül került érintkezésbe az anyaggal. Élettársa, Charlie Rowley súlyosan megbetegedett, és hónapokig kezelték kórházban életveszélyes állapotban.

Szergej Szkripal volt lakása 2019. március 4-én, egy évvel a mérgezés után Salisburyben – Fotó: Adrian Dennis / AFP
Szergej Szkripal volt lakása 2019. március 4-én, egy évvel a mérgezés után Salisburyben – Fotó: Adrian Dennis / AFP

A londoni rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy az ügy új gyanúsítottja Gyenyisz Szergejev, az orosz katonai hírszerzés (GRU) vezérőrnagya, aki Szergej Fedotov álnéven vett részt a támadásban, két társával, Anatolij Csepigával és Alekszandr Miskinnel együtt. Ők a Ruszlan Bosirov, illetve Alekszandr Petrov álnevet használták. Szergejev a gyanú szerint Londonból irányította a Salisburyben végrehajtott akciót. A brit hatóságok mindhárom gyanúsított ellen körözést és elfogatóparancsot adtak ki.

A Scotland Yard bejelentése miatt szerdán bekérették az orosz külügyminisztériumba a moszkvai brit diplomáciai misszió követtanácsosát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!