A migránsok elleni brutális rendőri fellépés miatt lemond az amerikai kormány haiti különmegbízottja

2021. szeptember 23. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemond az amerikai kormány Haiti ügyeivel foglalkozó különmegbízottja, miután a napokban olyan felvételek járták be a nyilvánosságot, amelyeken lovas határőrök embertelenül bánnak a haiti bevándorlókkal – írja az AP.

Daniel Foote a haiti elnök júliusban történt meggyilkolása óta látta el a feladatát Antony Blinken külügyminiszter alatt. Úgy tudni, a diplomata már a migránsok mostani, helyenként erőszakosra sikeredett kitoloncolása előtt is mélységesen frusztrált volt amiatt, hogy az amerikai kormány nem veszi elég komolyan a haiti helyzetet, nem tesz elég erőfeszítést az ottani körülmények javítására.

Foote lemondó levelében azt írta Blinkennek: azonnali hatállyal távozik a posztjáról, „mélységes csalódottsággal és bocsánatot kérve azoktól, akik döntő változtatásokra vágynak”. A diplomata indokolásként felhozta, hogy nem tudja felvállalni az Egyesült Államok „embertelen, kontraproduktív döntését”, miszerint menekültek és illegális bevándorlók ezreit toloncolják ki Haitire, „egy olyan országba, ahol az amerikai tisztviselők külön biztosított zónákban tartózkodnak, mert a fegyveres bandák veszélyt jelentenek a mindennapi életre” – írta. Foote szerint az USA Haitival kapcsolatos politikai megközelítése továbbra is hibás, az ő politikai ajánlásait pedig figyelmen kívül hagyták vagy elutasították.

Az ügy előzménye, hogy a héten zajlik 12 ezer, többségében haiti bevándorló kitoloncolása és hazareptetése egy texasi városka melletti ideiglenes táborból. Az amerikai hatóságok úgy küldik vissza az embereket a hazájukba, hogy nem vizsgálják egyesével a helyzetüket. A koronavírus-világjárvány kezdetén a Trump-kormányzat alatt kiadott közegészségügyi rendelet lehetővé teszi, hogy a legtöbb migránst azonnal kiutasítsák anélkül, hogy esélyük lenne menedékjogot kérni. Joe Biden humánusabb bevándorlási megközelítést ígért, mint elődje, ám a kormánya egyelőre továbbra is hatályban tartja ezt a szabályt, bár a kísérő nélküli kiskorúakra már nem vonatkozik.

Az akció azáltal kavart igazán nagy port, hogy a héten napvilágot láttak olyan felvételek, amelyeken lovas határőrök kegyetlenül bánnak az emberekkel, lasszóval fenyegetik, kergetik őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!