Annyi a hamis védettségi igazolvány Ausztriában, hogy a rendőrség kénytelen szigorítani az ellenőrzést

2021. szeptember 22. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől az osztrák rendőrség fokozottabban ellenőrzi a védettségi igazolások eredetiségét, jelentette be Karl Nehammer osztrák belügyminiszter egy szerdai sajtótájékoztatón Bécsben. A belügyminiszter szerint az elmúlt fél évben 400 hamis védettségi igazolást találtak, túlnyomó többségüket külföldről, közösségi portálokon keresztül értékesítették a csalók.

A védettségi igazolások hamisítása nem bocsánatos bűn, hanem okirathamisítás és csalás, amely 6 hónap és három év közötti szabadságvesztéssel járó büntetést von maga után

– figyelmeztetett a belügyminiszter, aki közölte, új egységeket is bevonnak az ellenőrzésbe.

Ausztriában a felhasználók is pórul járhatnak, mert ők is büntethetők: akár 500 eurós bírság is kiróható rájuk. A legtöbben azért folyamodnak a csaláshoz, hogy oltás nélkül is bejuthassanak a vendéglátóhelyekre, rendezvényekre.

Bécs polgármestere kedden a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be. Michael Ludwig a döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta, mondván, már most ott tartanak, hogy műtéteket kell elhalasztani.

Ludwig elmondta, hogy a jelenleg kórházban ápolt Covid-betegek átlagéletkora 48 év, a normál osztályon kezeltek 80 százaléka, míg az intenzív kezelésre szorulók 90 százaléka nincs beoltva.

A szigorító rendelkezés célja egyrészt a járványgörbe ellaposítása, másrészt a lakosság átoltottságának növelése. Október elsejétől az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket Bécsben már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. A kereskedelmi egységekben, hivatalokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedésben mindenütt és mindenkinek kötelező lesz az FFP2-es maszk viselése. Az éttermek, edzőtermek, sport- és kulturális létesítmények – a védettségi igazoláson túlmenően – már csak negatív PCR-tesztet fogadhatnak majd el,

tehát az antigéngyorstesztek októbertől nem jogosítanak belépésre.

A rendelkezés egyelőre november elsejéig lesz érvényben. Hétfőn jelentették be, hogy idén lesz síszezon Ausztriában, de csak szigorú járványvédelmi intézkedések mellett. A sípályákat a magyarok előtt is megnyitják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!