Lesz idén síszezon Ausztriában, de csak szigorú járványvédelmi intézkedések mellett

2021. szeptember 20. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Lehet idén síelni Ausztriában, de csak szigorú korlátozások mellett – írja Elisabeth Köstinger osztrák turizmusért felelős miniszter és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter közös bejelentése alapján az MTI.

Köstinger szerint a belföldi turisztikai ágazatnak idén nem kell attól tartania, hogy az osztrák síparadicsomok zárlat alá kerülnek. A szigorú járványügyi szabályozásnak most az a célja, hogy a téli szezonra ne váljon kezelhetetlenné a járvány.

A most ismertetett rendelkezés illeszkedik a kormány őszre meghirdetett, háromlépcsős intézkedési tervéhez, amely szerint elsősorban a kórházak intenzív ágyainak telítettsége határozza meg a szükséges lépéseket.

Ausztria jelenleg az első fokozatnál tart, mivel az intenzív ágykapacitás elérte a 10 százalékos telítettséget. Ennek értelmében szeptember 15-étől az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben, gyógyszertárakban, illetve a tömegközlekedésben kötelező az FFP2-es maszk viselése, és ugyanez vonatkozik a sífelvonók zárt gondoláira is.

Ezen kívül változott az antigéngyorstesztek érvényességi ideje is, 48 óráról 24 órára csökkent.

A második fokozat egy héttel azután lép életbe, hogy az intenzív osztályok kapacitása eléri a 15 százalékos telítettséget. Ettől az időponttól az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. Ez a szabályozás vonatkozik majd az úgynevezett Aprés-Ski (síelés utáni) partikra is, amelyek köztudottan hozzátartoznak a sípályák kínálatához.

A járvány miatt tavaly korábban vége lett a síszezonnak, márciusban már sok pálya bezárt – Fotó: Jakob Gruber / APA AFP
A járvány miatt tavaly korábban vége lett a síszezonnak, márciusban már sok pálya bezárt – Fotó: Jakob Gruber / APA AFP

Amennyiben a járványhelyzet romlik, és az ágykapacitás telítettsége eléri a 20 százalékot, az éttermek napközbeni látogatása – a védettségi igazoláson túlmenően – ugyan negatív koronavírusteszttel még megengedett lesz, de már csak PCR-tesztet fogadnak majd el.

A sílifteknél nem lesznek kapacitáskorlátozások és kötelezően betartandó távolságtartás sem, és mivel az igazolások ellenőrzése a jegyek megvételénél történik majd, elkerülhetők lesznek a hosszú sorban állások a síliftekbe beszálláskor.

A miniszter szerint karácsonyi vásárokra ugyanezek a szabályok vonatkoznak majd.

A védettségi igazolásokat és a negatív teszteredményeket a rendőrség és az egészségügyi hatóságok munkatársai fogják ellenőrizni.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter újságírói kérdésre azt mondta, hogy amennyiben az intenzívosztályok telítettsége még tovább emelkedne, a szabályozás mindenképpen abba az irányba fog tolódni, hogy a védettségi igazolással rendelkezők (beoltottak, gyógyultak) továbbra is látogathassák a nyitva tartó éttermeket, kulturális és sportrendezvényeket.

Mindkét miniszter hangsúlyozta, a világos és egyértelmű szabályok megkönnyítik a vendéglátásban és a turizmusban dolgozóknak a téli szezon tervezhetőségét, ugyanakkor a vendégek is tudják, mihez tartsák magukat, és már most nyugodtan foglalhatnak szállást bármelyik síparadicsomban.

Újfent felhívták a lakosság figyelmét, hogy aki még nem tette meg, oltassa be magát. Mint hangsúlyozták, ezzel nemcsak önmagukat védik, hanem a társadalom megfelelő átoltottságának eléréséhez is hozzájárulnak.

„Az oltás döntő fontosságú lesz a következő hónapokban, hiszen hatással lesz az előttünk álló téli szezonra, és ezáltal a gazdaság növekedésére is”

– mondta a turisztikai miniszter.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!