Megnyitják az osztrák sípályákat a magyarok előtt is

2021. szeptember 22. – 17:45

Megnyitják az osztrák sípályákat a magyarok előtt is
Fotó – Ski Amadé

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző ausztriai síszezon járvány miatti 85%-os forgalmi visszaesése után az idei szezonban a korábbi, normális időszakokat megközelítő forgalmat, legalábbis azok 80-90%-át várják osztrák turisztikai szakemberek az előzetes felmérések alapján – mondta sajtótájékoztatón Christoph Eisinger, a legnagyobb ausztriai sívidék, a Ski Amadé ügyvezetője.

A szakemberek az alapján optimisták, hogy megváltoznak, enyhülnek a síelésre vonatkozó járványügyi szabályok is. A legfontosabb változás, hogy míg az előző síszezonban csak az osztrákok használhatták a hazai síterepeket, a mostani szezonban megnyitják azokat a külföldiek előtt is.

Az új szabályozás szerint megnyitják a szállodákat és a hüttéket (az előző szezonban ezek sem nyithattak ki), megszűnik a felvonók 50 százalékos kapacitáskorlátja is. A zárt helyeken (zárt felvonókban például) továbbra is kötelező lesz az FFP2-es maszk, sőt a vendéglőkben is kérhetik – a fogyasztáson kívüli időszakban – a viselését, és a távolságtartási szabályok is érvényben maradnak.

Mivel az előző szezon veszteségei miatt a költségek emelkedtek, ezzel együtt az árakat is emelték mintegy 5 százalékkal – mondta Eisinger. (Elsősorban a síbérletek, szolgáltatások árairól beszélt, mert a vendéglátók egyedileg alakítják az áraikat, de várhatóan náluk is lesz hasonló mértékű drágulás.) A sajátos magyar helyzetre vonatkozóan, miszerint milyen lehetőségeik lesznek a Szputnyikkal vagy Sinopharmmal oltott magyar állampolgároknak, Eisinger azt válaszolta, hogy követik az Európai Unió országaira jellemző gyakorlatot: akinek van érvényes uniós védettségi igazolványa, mindenhova mehet.

Ausztriában eddig az a szabály volt érvényben, hogy az Európai Unió által elfogadott oltóanyagokkal beoltott magyar állampolgárok szabadon bemehettek az országba és igénybe vehették a szolgáltatásokat. A kínai vakcinával oltottak karantén nélkül átléphették a határt, de a szolgáltatásokat már nem vehették igénybe, az orosz vakcinával oltottak pedig gyakorlatilag az oltatlanokkal azonos kategáriába estek.

Az Ausztriába való belépéshez ezért a Szputnyikkal oltottaknak 72 óráig érvényes PCR-tesztet kellett felmutatni, vagy pedig egy olyan antitest-vizsgálatot, ami garantálta, hogy a szükséges számú antitestet kitermelte a szervezet az oltás (vagy a betegségből felgyógyulás) hatására. Ez utóbbi ugyan drágább, de a tesztelés utáni 3 hónapig érvényes, ezért ésszerűbb a használata.

Az érvényes tesztek felmutatása a szolgáltatások igénybevételére is feljogosít. Aki a PCR-tesztek mellett dönt, a három nap lejárta után Ausztriában újra teszteltetheti magát, mint Eisenberg közölte, „tele van tesztutcákkal az ország”, sok helyen ingyenesen is elvégzik a tesztelést. További információ az ausztriai tesztelésekkel kapcsolatban itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!