Elérte a célját az illegális abortuszt végző texasi orvos, két napon belül beperelték

2021. szeptember 21. – 16:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két napon belül beperelték azt az orvost, aki nyilvánosság előtt vállalta, hogy illegális abortuszt végzett Texas államban, ahol egy új törvény miatt a terhesség hatodik hetétől tilos a terhességmegszakítás – írta meg a Politico.

Dr. Alan Braid a Washington Postban megjelent publicisztikájában írt arról, hogy elvégezte egy várandós nőn az abortuszt, úgy is, hogy a nő túllépte a hat hetes időkorlátot, bár még az első trimeszterben volt. Braid voltaképpen azért jelentette be, hogy törvényt szegett, mert tudta, hogy ha feljelentik, azzal végre támadható lesz jogilag a szeptemberben bevezetett, erőszak és vérfertőzés esetén sem elnéző abortusztörvény.

A három hete hatályos, alkotmányellenesnek tűnő abortusztörvényt egy jogi csavarnak köszönhetően tudták vagy bevezetni Texasban. Ennek lényege, hogy nem jelölt ki olyan hivatalos szervet, ami eljárhatna az abortuszt végzők ellen, helyette magánemberek tehetnek feljelentést pénzjutalomért. Az alkotmányellenesnek tűnő törvényekhez fűződő pereknél az állami szerveket perelik, itt azonban erre nincs lehetőség, így a jogszabály ellen egészen addig nem lehetett jogi úton fellépni, amíg ezek a magánúton folyó perek meg nem kezdődtek. Braid minden bizonnyal azért jelentette be, hogy törvényt szegett, hogy minél hamarabb feljelentse őt valaki, ami alapján támadható lesz a törvény alkotmányossága is.

Braidet két, korábban ügyvédként dolgozó állampolgár jelentette fel, megelőzve ezzel az abortuszellenes aktivistákat, miközben egyikük se állítja magáról, hogy ellenezné a művi vetélést. Egyikük, Oscar Stilley, egy adócsalás miatt veszítette el az ügyvédi engedélyét. Ő azt mondta, hogy azért pereli Braidet, hogy a bíróság felülvizsgálhassa a törvényt. A másik feljelentő, Felipe N. Gomez keresetében arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsák alkotmányellenesnek az új törvényt, ami szerinte kormányzati túlkapás.

A Egyesült Államokban újra lángra kapó abortuszháborúról, és a törvény részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!