Szándékosan végzett illegálisan abortuszt egy texasi doktor, és nyilvánosan be is számolt róla, hogy bepereljék

2021. szeptember 19. – 18:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szándékosan megsértette az terhességmegszakítást szabályozó törvényt, és erről nyilvánosan is beszámolt egy texasi orvos, aki a terhesség hatodik hete után is hajlandó volt abortuszt végezni egy nőn – írta meg a CNN.

„Szeptember 6-án reggel abortuszt hajtottam végre egy olyan nőn, aki ugyan az első trimeszterében volt még, de már átlépte az államilag meghatározott határt. Azért tettem így, mert kötelességem volt ellátni a pácienst, ahogy teszem ezt minden mást pácienssel, mert alapvető joga van ehhez az ellátáshoz”

– írta Dr. Alan Braid a Washington Postban megjelent publicisztikájában hozzátéve, hogy áll az őt célzó feljelentések elébe. Ő az első orvos aki nyilvánosság előtt vállalta, hogy a texasi abortusztörvény életbe lépése óta a terhesség 6. hetében is elvégezte a beavatkozást. Ha feljelentik, azzal végre támadható lesz jogilag az erőszak és vérfertőzés esetén sem elnéző törvény.

Az Egyesült Államokban egy alkotmánybírósági döntés hetvenes évek óta garantálja, hogy a nőknek lehetőségük van az abortuszra, egészen addig, amíg a magzat nagyjából 20-24 hetes nem lesz. Az évek során ezt több állam is próbálta kicselezni, de eddig sosem sikerült, egészen mostanáig.

A szeptemberben bevezetett texasi abortusztörvény nem jelölt meg olyan állami szervet, hatóságot, ami betartatná a törvényt, ami miatt az nagyon nehezen lesz jogilag megtámadható. Ennek oka, hogy az alkotmányellenesnek tűnő törvényekhez fűződő pereknél az állami szerveket perelik, itt azonban erre nincs lehetőség. Az állami szervek helyett magánszemélyeknek van rá engedélye, hogy feljelentsék azt, aki szerintük illegálisan abortuszt végez, sikeres per esetén pedig 10 ezer dolláros jutalom üti a markukat.

Az alkotmányellenesnek tűnő abortusztörvény ellen egészen addig nem lehet jogi úton fellépni, amíg ezek a magánúton folyó perek meg nem kezdődnek. Braid minden bizonnyal azért jelentette be, hogy törvényt szegett, hogy minél hamarabb feljelentse őt valaki, ami alapján támadható lesz a törvény alkotmányossága is.

A Egyesült Államokban újra lángra kapó abortuszháborúról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!