A Nemzetközi Energiaügynökség szerint több gázt is küldhetne Oroszország

2021. szeptember 21. – 19:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) felszólította kedden Oroszországot, hogy „tegyen többet” Európa gázellátásának érdekében, miután a földgáz szabadpiaci ára rekordokat döntött a napokban – írja az MTI.

Az IEA rendelkezésre álló információi szerint Oroszország az európai országokkal kötött hosszú távú szerződéseit teljesíti ugyan, de az Európába irányuló gázexportjának szintje elmarad a 2019-estől.

„Az IEA szerint Oroszország tehetne többet annak érdekében, hogy növelje az Európában rendelkezésre álló gáz mennyiségét, és biztosítsa a tározók megfelelő szintre történő feltöltését a téli fűtési szezonra való felkészüléshez” – mutatott rá a szervezet, amely szerint ez a helyzet egyben egy lehetőség is Oroszország számára, hogy rávilágítson hitelességére „az európai piac megbízható beszállítójaként”.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint Oroszország, Európa első számú földgáz kereskedelmi partnere egyelőre visszafogja a gázszállításokat, amennyire csak tudja. Ezáltal támogatja az Oroszországot és Németországot összekötő, erősen vitatott gázvezetéket, az Északi Áramlat-2-t, amelynek építése másfél hete fejeződött be. A vezetéken a tervek szerint az év végéig el is indulnak a szállítások. Az Északi Áramlat 2-ről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Nemzetközi Energiaügynökség felhívása pont akkor érkezett, amikor a gázárak rekordmagas szintre emelkedtek Európában. Ennek az az oka, hogy a koronavírus-világjárvány visszaszorításával párhuzamosan fellendülő gazdaságokban nőtt a földgázra való kereslet, miközben a kínálati oldalon számos nehézség alakult ki.

Számos országban az elektromos energia ára is az egekbe szökött a gáz- és a szénárak emelkedése, illetve a szén-dioxid-kibocsátási kvóták drágulása miatt. A földgáz nagykereskedelmi ára szintén meredeken emelkedett az utóbbi hetekben az európai piacokon, és megközelítette az ezer köbméterenkénti ezer dolláros árat, amely korábban elképzelhetetlennek tűnt. Csak a múlt héten közel 30 százalékkal, az év eleje óta pedig 250 százalékkal emelkedett a földgáz szabadpiaci ára.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass