A Nemzetközi Energiaügynökség szerint több gázt is küldhetne Oroszország

2021. szeptember 21. – 19:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) felszólította kedden Oroszországot, hogy „tegyen többet” Európa gázellátásának érdekében, miután a földgáz szabadpiaci ára rekordokat döntött a napokban – írja az MTI.

Az IEA rendelkezésre álló információi szerint Oroszország az európai országokkal kötött hosszú távú szerződéseit teljesíti ugyan, de az Európába irányuló gázexportjának szintje elmarad a 2019-estől.

„Az IEA szerint Oroszország tehetne többet annak érdekében, hogy növelje az Európában rendelkezésre álló gáz mennyiségét, és biztosítsa a tározók megfelelő szintre történő feltöltését a téli fűtési szezonra való felkészüléshez” – mutatott rá a szervezet, amely szerint ez a helyzet egyben egy lehetőség is Oroszország számára, hogy rávilágítson hitelességére „az európai piac megbízható beszállítójaként”.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint Oroszország, Európa első számú földgáz kereskedelmi partnere egyelőre visszafogja a gázszállításokat, amennyire csak tudja. Ezáltal támogatja az Oroszországot és Németországot összekötő, erősen vitatott gázvezetéket, az Északi Áramlat-2-t, amelynek építése másfél hete fejeződött be. A vezetéken a tervek szerint az év végéig el is indulnak a szállítások. Az Északi Áramlat 2-ről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Nemzetközi Energiaügynökség felhívása pont akkor érkezett, amikor a gázárak rekordmagas szintre emelkedtek Európában. Ennek az az oka, hogy a koronavírus-világjárvány visszaszorításával párhuzamosan fellendülő gazdaságokban nőtt a földgázra való kereslet, miközben a kínálati oldalon számos nehézség alakult ki.

Számos országban az elektromos energia ára is az egekbe szökött a gáz- és a szénárak emelkedése, illetve a szén-dioxid-kibocsátási kvóták drágulása miatt. A földgáz nagykereskedelmi ára szintén meredeken emelkedett az utóbbi hetekben az európai piacokon, és megközelítette az ezer köbméterenkénti ezer dolláros árat, amely korábban elképzelhetetlennek tűnt. Csak a múlt héten közel 30 százalékkal, az év eleje óta pedig 250 százalékkal emelkedett a földgáz szabadpiaci ára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!