Terrorizmus vádjával ítélték el a Hotel Ruanda embermentőjét

2021. szeptember 20. – 14:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ruandai bíróság elítélte a terrorizmussal vádolt Paul Rusesabaginát, azt az egykori ruandai szállodatulajdonosból lett embermentőt, akit a Hotel Ruanda című 2004-es filmben Don Cheadle alakított.

Rusesabagina a vád szerint egy olyan emigráns szervezet, a Ruandai Demokrácia Pártja élén állt, melynek fegyveres szárnyát, a Nemzeti Felszabadítási Frontot a ruandai kormány azzal vádolja, hogy 2018-ban kilenc ember életét oltotta ki terrorcselekményekkel.

Rusesabagina az 1994-es ruandai polgárháború során végzett embermentő tevékenységet, melyben alig száz nap alatt nagyjából egymillió embert mészároltak le vagy csonkítottak meg a többséget alkotó hutu törzsbe tartozó milicisták, miután az ország (szintén hutu) elnökét szállító repülőgépet ismeretlen tettesek vállról indítható rakétával lelőtték. A médiában folyó gyűlöletkampánnyal megalapozott népirtásban összesen egymillió ember vesztette életét – a milíciák a kisebbségben lévő, de a gyarmati időkben az ország elitjét alkotó tuszikon kívül az erőszakot elítélő hutukat is tömegesen gyilkolták meg. A szavannatűzként elharapódzó erőszakot a nemzetközi szervezetek és nagyhatalmak tétlenkedése is elősegítette.

A népirtás után tíz évvel megjelentetett film megtörtént eseményeken alapul; Paul Rusesabagina, a Ruanda fővárosában lévő elegáns Mille Collines hotel vezetője ugyanis 1268 halálra ítélt tuszinak adott saját és családtagjai életét kockáztatva menedéket addig, míg végül egy utolsó ENSZ-konvojjal el tudtak menekülni a milíciák elől. A film óriási visszhangot váltott ki, a téma és a korrekt feldolgozás mellett Don Cheadle Oscar-díjas alakításának köszönhetően.

A huti származású, de vegyes házasságban élő embermentő 1996-ban emigrált Belgiumba és az Egyesült Államokba, miután megpróbálták meggyilkolni. Az emigrációban azután a genocídium után, 2000-ben hatalomra került Paul Kagame elnök éles kritikusa lett. Ruandában a polgárháborús traumán túllépni vágyó rezsim ellenségként kezdte el kezelni Rusesabaginát. Többen kétségbe vonták, hogy valóban olyan pozitív szerepet játszott volna a polgárháborúban, ahogy az a filmben látható, és felbukkantak olyan tanúk is, akik szerint nem elsősorban az együttérzés, hanem a menekülőkből kivasalható pénz vezérelte őt.

Rusesabaginát aztán 2020 augusztusában Ruandába csalták (úgy tudta, hogy Dubajból induló gépe Burundiba tart, de az útját szervező ember valójában a ruandai kormány ügynöke volt), ahol terrorizmussal, gyújtogatással, emberrablással és gyilkosságokkal vádolták meg, és teljesen elszigetelték őt a nyilvánosság elől.

Az aktivista korábban valóban támogatásáról biztosította, és pártja „fegyveres szárnyának” titulálta az eredetileg ruandai politikai menekültek kimenekítésére alakult Nemzeti Felszabadítási Frontot, de a tárgyalásán is tagadta, hogy bármi köze lett volna annak erőszakos akcióihoz.

A gazdasági eredményei miatt nemzetközileg igen jó reputációval rendelkező Kagame-rezsimben egyébként a Human Right Watch országjelentése szerint mindennaposnak számítanak az ellenzéki aktivisták elleni atrocitások, és az elmúlt húsz évben több, külföldi emigrációban élő ellenzékit raboltak el vagy gyilkoltak meg.

(via BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!