Terrorizmus vádjával ítélték el a Hotel Ruanda embermentőjét

2021. szeptember 20. – 14:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ruandai bíróság elítélte a terrorizmussal vádolt Paul Rusesabaginát, azt az egykori ruandai szállodatulajdonosból lett embermentőt, akit a Hotel Ruanda című 2004-es filmben Don Cheadle alakított.

Rusesabagina a vád szerint egy olyan emigráns szervezet, a Ruandai Demokrácia Pártja élén állt, melynek fegyveres szárnyát, a Nemzeti Felszabadítási Frontot a ruandai kormány azzal vádolja, hogy 2018-ban kilenc ember életét oltotta ki terrorcselekményekkel.

Rusesabagina az 1994-es ruandai polgárháború során végzett embermentő tevékenységet, melyben alig száz nap alatt nagyjából egymillió embert mészároltak le vagy csonkítottak meg a többséget alkotó hutu törzsbe tartozó milicisták, miután az ország (szintén hutu) elnökét szállító repülőgépet ismeretlen tettesek vállról indítható rakétával lelőtték. A médiában folyó gyűlöletkampánnyal megalapozott népirtásban összesen egymillió ember vesztette életét – a milíciák a kisebbségben lévő, de a gyarmati időkben az ország elitjét alkotó tuszikon kívül az erőszakot elítélő hutukat is tömegesen gyilkolták meg. A szavannatűzként elharapódzó erőszakot a nemzetközi szervezetek és nagyhatalmak tétlenkedése is elősegítette.

A népirtás után tíz évvel megjelentetett film megtörtént eseményeken alapul; Paul Rusesabagina, a Ruanda fővárosában lévő elegáns Mille Collines hotel vezetője ugyanis 1268 halálra ítélt tuszinak adott saját és családtagjai életét kockáztatva menedéket addig, míg végül egy utolsó ENSZ-konvojjal el tudtak menekülni a milíciák elől. A film óriási visszhangot váltott ki, a téma és a korrekt feldolgozás mellett Don Cheadle Oscar-díjas alakításának köszönhetően.

A huti származású, de vegyes házasságban élő embermentő 1996-ban emigrált Belgiumba és az Egyesült Államokba, miután megpróbálták meggyilkolni. Az emigrációban azután a genocídium után, 2000-ben hatalomra került Paul Kagame elnök éles kritikusa lett. Ruandában a polgárháborús traumán túllépni vágyó rezsim ellenségként kezdte el kezelni Rusesabaginát. Többen kétségbe vonták, hogy valóban olyan pozitív szerepet játszott volna a polgárháborúban, ahogy az a filmben látható, és felbukkantak olyan tanúk is, akik szerint nem elsősorban az együttérzés, hanem a menekülőkből kivasalható pénz vezérelte őt.

Rusesabaginát aztán 2020 augusztusában Ruandába csalták (úgy tudta, hogy Dubajból induló gépe Burundiba tart, de az útját szervező ember valójában a ruandai kormány ügynöke volt), ahol terrorizmussal, gyújtogatással, emberrablással és gyilkosságokkal vádolták meg, és teljesen elszigetelték őt a nyilvánosság elől.

Az aktivista korábban valóban támogatásáról biztosította, és pártja „fegyveres szárnyának” titulálta az eredetileg ruandai politikai menekültek kimenekítésére alakult Nemzeti Felszabadítási Frontot, de a tárgyalásán is tagadta, hogy bármi köze lett volna annak erőszakos akcióihoz.

A gazdasági eredményei miatt nemzetközileg igen jó reputációval rendelkező Kagame-rezsimben egyébként a Human Right Watch országjelentése szerint mindennaposnak számítanak az ellenzéki aktivisták elleni atrocitások, és az elmúlt húsz évben több, külföldi emigrációban élő ellenzékit raboltak el vagy gyilkoltak meg.

(via BBC)