Továbbra sincs megnyugtató válasz arra, miért repült alacsonyan az osztrák légteret megsértő magyar felségjelű C–17-es

2021. szeptember 20. – 09:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt adott ki hétfőn a Stratégiai Légiszállítási Képesség a magyar felségjelű C–17-es gép szeptember 10-i incidenséről, amikor navigációs gyakorlat közben súlyosan megsértették az osztrák légteret.

Az egyik legfontosabb kérdésre továbbra sincs válasz, vagyis arra, hogy a teherszállító gép az előírt 10-11 ezer méteres magasság helyett miért süllyedt 1000 méterre a Felső-Ausztria nyugati részén, a Salzkammergut régióban található Attersee fölött.

„Jelenleg a Stratégiai Légiszállítási Képesség és a magyar Légügyi Felügyeleti Hatóság is vizsgálja az incidens körülményeit”

– olvasható a közleményben.

Azt írták, hogy a művelet úgynevezett „vizuális repülési útvonal (VFR) gyakorlása volt, tehát az, hogy a repülőgép személyzete látási viszonyok alapján tájékozódjon az automatika helyett”. A gyakorlat tervezett repülés volt, a repülési tervet egyeztették az osztrák repülési hatóságokkal.

„Körülbelül fél órával a gyakorlórepülés kezdete után az osztrák légierő kapcsolatba lépett a Stratégiai Légiszállítási Képesség repülésforgalom-irányító (Command and Control) századával és a kérdéses repülő azonnali emelkedését kérte. A kérést az Osztrák Irányítási Ügynökség is megismételte a gépnek rádión. Ezután a SAC-01 farokjelzésű gép a kért magasságra emelkedett és elhagyta Ausztria légterét bázisa, Magyarország felé” – írták. Azt is hozzátették, hogy a Stratégiai Légiszállítási Képesség éves diplomáciai engedéllyel rendelkezik az Ausztria fölötti átrepüléshez.

Michael Bauer, az osztrák védelmi minisztérium szóvivője korábban azt mondta, hogy a pilóta bejelentkezett az osztrák légiforgalmi hatóságnál, volt engedélye az alacsonyabb repülésre: lakott területen 300 méteres magasságra, azon kívül pedig 150 méteresre. Ám a szóvivő szerint túl gyorsan haladt, kinyitotta a leszállítást segítő szárnyait, illetve a gép farát is. Az Eurofightereket pedig azért küldték utána, mert a katonai rádiófrekvencián nem jelentkezett be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!