Vizsgálóbizottság alakult az osztrák légteret megsértő magyar felségjelű katonai gép miatt

2021. szeptember 17. – 22:33

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálóbizottság alakult Ausztriában a magyar felségjelű C–17-es katonai repülőgép miatt, amely múlt héten súlyosan megsértette az osztrák légteret, írja a Magyar Hang az osztrák védelmi minisztérium tájékoztatása alapján.

A teherszállító gép berepülési engedéllyel hatolt be az osztrák légtérbe péntek reggel, ám az előírt 10-11 ezer méteres magasság helyett valamiért 1000 méterre süllyedt le a Felső-Ausztria nyugati részén, a Salzkammergut régióban található Attersee fölött, végül osztrák vadászgépek kísérték ki. A vizsgálóbizottság adhat választ arra, hogy a gép miért repült az előírtnál alacsonyabb magasságban, ennek kivizsgálása még tart.

Michael Bauer, az osztrák védelmi minisztérium szóvivője korábban azt mondta, hogy bár az osztrák légteret évente akár ötvenszer is megsértik, ilyen komoly eltérést sosem láttak még az előírt repülési magasságtól. Az osztrák közrádiónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a magyar légierő színeiben repülő, de a NATO által támogatott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) parancsnoksága alá tartozó gép pilótájának volt engedélye az alacsonyabb repülésre. Azonban túl gyorsan haladt, kinyitotta a gép leszállítást segítő szárnyait, illetve a gép farát is. A vadászgépeket azért küldték utána, mert nem jelentkezett be a katonai frekvencián.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség parancsnoksága a Telex kérdésére azt közölte, hogy a Boeing Globemaster C–17-es katonai teherszállítógépük az osztrák légtérben hajtott végre navigációs gyakorlatot, arról viszont nem nyilatkoztak, hogy miért repült ilyen alacsonyan a gép.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!