A párizsi terrortámadás elkövetője: Franciaországot támadtuk, nem volt ebben semmi személyes

2021. szeptember 15. – 15:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tizennégy jelenlevő vádlott „spontán nyilatkozattételével” folytatódott Párizsban a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő merényletsorozat múlt héten kezdődött tárgyalása, amelyen a támadást elkövető terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja, Salah Abdeslam is beszélt a hat évvel ezelőtti támadásról.

Az eddigi provokatív megnyilvánulásaival szemben végig nyugodt, higgadt hangon beszélő Abdeslam azzal kezdte mondandóját, hogy

„Jó napot kívánok mindenkinek. Hogyan is kezdjem?”,

majd öt percen át arról beszélt, hogy azokat, akiket az esküdtszék előtt eddig tanúvallomást tett nyomozók „terroristáknak, dzsihadistáknak, radikalizáltnak” neveztek, azok valójában olyan „muzulmánok”, akik az „autentikus iszlámot” képviselik.

Abdeslam elmondta, hogy nem az értékei miatt támadták meg Franciaországot, hanem a francia hadsereg az Iszlám Állam terrorszervezet elleni katonai szerepvállalását nevezte meg indokként. „Franciaországot támadtuk meg, a lakosságot, civileket vettünk célba, de ebben nem volt semmi személyes” – mondta, hozzátéve, hogy az Iszlám Államot bombázó repülőgépek sem tesznek különbséget férfiak, nők és gyerekek között, ezért akarták azt, hogy Franciaország ugyanazt a fájdalmat élje át, amit ők, számolt be a tárgyalásról az MTI.

A francia–marokkói állampolgárságú fővádlott szerint Francois Hollande volt francia elnök hazudik, amikor azt mondja, az értékei miatt támadták meg Franciaországot. „...[T]udta, hogy mit kockáztat, amikor arról döntött, hogy megtámadja az Iszlám Államot Szíriában. Tudta, hogy franciák is meg fognak halni.”

A 2015-ös párizsi terrortámadás tárgyalása egy hete kezdődött 1800 felperessel, 330 ügyvéddel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!