Gavin Newsom marad Kalifornia kormányzója

2021. szeptember 15. – 07:37

frissítve

Gavin Newsom marad Kalifornia kormányzója
Gavin Newsom 2021. szeptember 14-én – Fotó: Justin Sullivan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs meglepetés, Gavin Newsom marad Kalifornia kormányzója, miután a választók a keddi választásokon határozottan elutasították a visszahívására tett kísérletet, írja a Politico.

Az előzetes szavazás – főként levélben – már hetek óta tartott, de a kaliforniaiak kedden járulhattak az állam minden részén a szavazóurnákhoz, hogy döntsenek a kormányzó sorsáról.

Eddig közel nyolcmillió szavazatot számláltak össze, a legutolsó eredmények szerint Newsom 2:1 arányban verte vissza a visszahívást. A különbség várhatóan csökkenni fog, ahogy beérkeznek a szavazatok, de a republikánus voksok várhatóan nem befolyásolják majd a végeredményt.

A 2018-ban kiugróan magas, 61,9 százalékkal megválasztott Newsom ugyan még csak egy éve volt ekkor Kalifornia kormányzója, de ez már a hatodik petíciós próbálkozás volt a leváltására. A beadvány aláírói többek között a rossz hajléktalanhelyzettel, a magas adókkal és a halálbüntetés eltörlésével indokolták a kormányzó eltávolításának szükségességét.

Az aláírásgyűjtés 2020 júniusában kezdődött, és a kormányzó leváltását szorgalmazók 2020. november 17-ig kaptak időt a közel 1,5 millió aláírás összegyűjtésére. Az aláírások azonban nem akartak összegyűlni, így úgy tűnt, hogy ez a petíció is az ezt megelőző öt sorsára jut. November elején mindössze 675 ezer volt meg a szükséges 1,5 millióból, 11 nappal a leadási határidő előtt azonban a petíció beadóinak sikerült elérniük, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva négy hónappal, 2021. március 17-ig tolják ki a határidőt. Az aláírások végül egy kiszivárgott fotósorozatnak köszönhetően összegyűltek.

A mostani eredmények alapján a kormányzó erős pozícióból vág neki ciklusa utolsó évének, 2022-ben pedig várhatóan indul majd az újraválasztásért. Az, hogy a republikánusok Newsomot most nem tudták kiszorítani pozíciójából, azt sugallja, hogy jövőre kemény küzdelem vár rájuk legyőzéséért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!