Lefoglalt készpénzzel és aranyrudakkal töltötték fel az afgán jegybankot a tálibok

2021. szeptember 15. – 21:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok több mint 12 millió dollár (mintegy 3,6 milliárd forint) értékű készpénzt és aranyrudakat szolgáltattak be az afgán központi banknak – közölte a jegybank szerdán. Ezt a vagyont az előző kormány magas rangú tisztségviselőitől foglalták le – írja az MTI.

A Reuters beszámolója alapján a korábbi alelnök, a tálibellenes küzdelem egyik vezéralakjának számító Amrulla Száleh otthonában nagy mennyiségben foglaltak le készpénzt és aranyrudakat. A központi bank közleménye szerint nem világos, hogy a korábbi tisztségviselők miért tartották otthonukban a készpénzt és az aranyrudakat. Egyedül Szálehet nevezték meg a korábbi kormánytisztviselők közül, arra azonban nem tértek ki, hogy mennyi pénzt és aranyat találtak a házában.

Az afgán jegyben 2021. szeptember 15-én – Fotó: Handout via REUTERS
Az afgán jegyben 2021. szeptember 15-én – Fotó: Handout via REUTERS

A dpa német hírügynökség arról írt, hogy az elmúlt napokban a világhálón tálibokat pártoló fiókokon videófelvételeket tettek közzé pénzzel teli zsákokról, Ahmadulla Vászik, a tálibok egyik vezetője a Twitteren azt írta, hogy több mint hatmillió dollárt (1,7 milliárd forint) készpénzt és 18 aranyrudat foglaltak le Száleh Pandzsír tartománybeli otthonában. A feltételezések szerint a pandzsíri hegyek között bujkáló Száleh nem reagált a tálibok állításaira.

A jegybank egy másik közleményben felszólította az afgánokat, hogy használják az ország saját valutáját. A közleményt azután adták ki, hogy az ország bankjai és cégei egyre inkább kifogynak a készpénzből, különösen a széles körben használt dollárból. A helyi pénzek árfolyama zuhan, a bankok korlátozásokat vezettek be, a lakosság és a vállalatok nem tudják devizában felvenni a megtakarításaikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!