A tálibok hatalomátvétele megtépte az afgán devizát, az afgánit

2021. szeptember 11. – 16:38

A tálibok hatalomátvétele megtépte az afgán devizát, az afgánit
Afgán pénzváltó Fotó /Abdul Majeed AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyanakkor a gépfegyverrel üldögélő afgán jegybankelnök fotójáról kiderült, hogy az csak egy „kacsa”.

Sokat nem kellett várni, a tálibok hatalomra jutása után pár héttel máris gondok vannak az afgán pénzügyi rendszerben. Mint a Reuters cikke elemzi, az afgáni, és váltópénze, a pul, vagyis a helyi pénzek árfolyama zuhan, a bankok korlátozásokat vezettek be, a lakosság és a vállalatok nem tudják devizában felvenni a megtakarításaikat.

Az Afgán Nemzeti Bank az elmúlt napokban egyébként úgy került az érdeklődés középpontjába, hogy egy gyorsan terjedő hoax egy laptop előtt üldögélő gépfegyveres tálibot mondta jegybankelnöknek.

A neten terjedő hoax nem az afgán jegybankelnököt ábrázolja.
A neten terjedő hoax nem az afgán jegybankelnököt ábrázolja.

Ez az információ ugyan nem volt valós, nem a képeken látható férfi a megbízott kormányzó, de annyiban az urban legend nem tévedett, hogy Hadzsi Mohammad Idrisz kinevezett kormányzónak sincsen pénzügyi végzettsége.

Afganisztánban a devizahiány azért lehet végzetes, mert az ország a világ egyik legszegényebb állama, a lakosság harmada napi két dollárnál kevesebb pénzből él, és számukra a máktermesztés mellett a keménydevizás külföldi devizatranszferek (segélyek, hazautalások) jelentették a megélhetést. Ráadásul, Afganisztánban korábban a vállalati bankbetétek mintegy 80 százalékát is dollárban vezették.

Az afgáni viszonylag új pénz, hiszen a 2001-es amerikai megszállás után történt egy kísérlet a pénzrendszer megszilárdítására.

Ekkor, 2003. január 2-tól minden ezer régi afgániért egy újat adtak, és 43 afgánit ért egy dollárt. A pénz iránt nőtt a bizalom, a lakosság bízott ebben az új pénzben, amely így a kereskedelem elfogadott eszközévé vált, ugyanakkor az országban mindvégig párhuzamosan használták az amerikai dollárt és a pakisztáni rúpiát is. A bankjegyeket direkt úgy alakították ki, hogy azok ne legyenek megosztóak, csakis konszenzusos képek legyenek, így nagyon régi, mindenki által elfogadott történelmi személyiségek, illetve ismert mecsetek, épületek kerültek a pénzekre.

Ám a pénzfolyamok most a változások miatt kiszáradtak, a tálibok elkezdték korlátozni a devizaforgalmat, a lakosság limitált készpénzhez jut, ami egyfajta pánikhoz vezethet és felgyorsíthatja az afgán pénz, az afgáni további leértékelődését.

Hadzsi Mohammad Idrisz máris korlátozta a dollárkiáramlást. az ország devizája leértékelődik, ez súlyosbítja az inflációt. A korlátozások előtt nagyjából 80 afgánit kellett adni egy dollárért, most már 100-at.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!