Hat capitoliumi rendőr ellen kezdtek fegyelmi eljárást a január 6-i zavargások után

2021. szeptember 13. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Hat, az amerikai törvényhozást védő rendőr ellen indulhat fegyelmi eljárás a január 6-i zavargások után, derült ki a rendőri jogsértéseket felderítő belső vizsgálat javaslatából. Büntetőeljárást egy eset után sem indítottak.

A január 6-i zavargások után a capitoliumi rendőrség (US Capitol Police) 38 esetet vizsgált ki. Ezek közül 26-ban sikerült azonosítani az érintett rendőröket, 20-ban viszont semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy az érintett rendőrök bármiféle szabályt megsértettek volna. A fennmaradó hat esetben fegyelmi intézkedést javasoltak – három esetben méltatlan magatartás, a maradék háromban pedig az utasítás megtagadása, illetlen megjegyzés, illetve információ nem megfelelő módon való terjesztése miatt.

A Capitolium épületét azután ostromolták meg Donald Trump hívei, hogy az elnök hónapokon át bizonyítékok bemutatása nélkül hangoztatta, elcsalták az elnökválasztást, majd egy január 6-i gyűlésen az épp az elnökválasztás végeredményének kihirdetésére készülő törvényhozás ellen hergelte követőit. Az ostromban többen életüket vesztették, egy tüntetőt a Capitolium épületén belül lőtt le a capitoliumi rendőrség egy tagja.

A The Guardian cikke szerint az ügyben egyetlen érintett rendőrt sem neveztek meg, és további információkkal sem szolgáltak. A zavargások után a US Capitol Police még februárban felfüggesztette hat rendőrét, ám nem tudni, hogy az a hat személy megegyezik-e azzal a hattal, akikkel szemben most fegyelmi intézkedést javasoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!