A nigériai hadsereg rajtaütött a Boko Haram rejtekhelyein, két vezetőjét el is fogta

2021. szeptember 10. – 05:38

Másolás

Vágólapra másolva

A nigériai hadsereg rajtaütött a Boko Haram iszlamista terrorcsoport rejtekhelyein, két magas rangú tagját elfogta, és 14 tonnányi, robbanószerkezetek gyártásához zsákmányolt műtrágyát is lefoglalt, jelentette be csütörtökön a hadsereg szóvivője.

Az információk szerint a katonák a razziát az északi Borno állam azon részén tartották, ahol a terroristák korábban már többször összecsaptak a hadsereggel. A rejtekhelyeken körülbelül 281 zsák műtrágyát is találtak, a hadsereg szerint a Boko Haram ezzel feltehetően terrortámadás-sorozatot akart indítani a civil lakosság ellen. Ezt a fajta műtrágyát korábban Nigéria több térségében betiltották, éppen azért, mert a hatóságok szerint a terroristák előszeretettel használják robbanószerkezetek előállításához.

A nigériai hadsereg szerint a rejtekhelyeket a Nyugat-afrikai Iszlám Állam harcosai is használták.

A Boko Haram lázadása 2009-ben tört ki Nigéria északi részén, de az erőszak gyakran átcsap a Csád-tó medencéjében található, Nigériával határos Csádba, Nigerbe és Kamerunba is. Az ENSZ becslései szerint a konfliktusban már körülbelül 350 ezren haltak meg, írja az MTI.

Ők az a csoport, aki tömegesen rabol el gyerekeket, gyakran egyszerre több százat is. Júniusban az iszlamista fegyveres csoport vezetője, Abubakar Shekau állítólag felrobbantotta magát egy összecsapásban.

A 160 milliós, soknemzetiségű ország felerészben, jellemzően délen, keresztény, míg az ország északi fele muszlim.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!