A hétfőn megszökött hat terrorista közül négyet már elfogtak Izraelben

2021. szeptember 10. – 22:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő hajnalban hat rab szökött meg Izrael egyik legszigorúbban őrzött börtönéből, az elítélt terroristákra specializálódott Gilboából. A rabok egy alagúton át jutottak ki a létesítményből. Öt napnyi hajtóvadászat után, péntek estére két rabot sikerült közülük elfogni. Frissítés: az MTI jelentése szerint az izraeli hatóságok szombat hajnalban elfogtak még két rabot.

A szökevényeket Názáret mellett kapták el, egy kamionparkolóban rejtőztek el egy arabok lakta faluban – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet. A határőrség és az izraeli hadsereg különleges egységei szombat reggel folytatták a még szökésben lévő két rab utáni hajtóvadászato

Az Észak-Izraelben található Gilboa börtönből megszökött rabok közül öten az Iszlám Dzsihádhoz tartoztak, hatodik cellatársuk, Zakaria Zubeidi az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja egykori parancsnoka. A hat szökevény közül négyen életfogytiglani elzárásukat töltötték izraeliek elleni halálos támadások miatt, Zakaria Zubeidi ellen még nem folytatták le a büntetőeljárást két tucat bűncselekmény, köztük gyilkossági kísérlet miatt. A hatodik foglyot bírósági procedúra nélkül, „adminisztratív fogságban” tartották.

A rabok ezen a lyukon keresztül jutottak ki a börtönből – Fotó: Jalaa Marey / AFP
A rabok ezen a lyukon keresztül jutottak ki a börtönből – Fotó: Jalaa Marey / AFP

Az elmúlt napokban az izraeli biztonsági erők nagy erőkkel keresték a rendkívül veszélyesnek tartott szökevényeket, és több, Ciszjordániában élő családtagjukat is letartóztatták. Izraelben több börtönben lázongások törtek ki a nemzetbiztonsági okokból elítélt palesztin, úgynevezett biztonsági foglyok körében a rabszökés után bevezetett szigorítások és átköltöztetések miatt.

A Gázai övezetben és Ciszjordániában palesztinok gyűltek össze, és hősként ünnepelték a szökött elítélteket. A Gázai övezetet irányító Hamász mozgalom szóvivője szerint a szökéssel a hat palesztin „győzelmet” aratott, még akkor is, ha újra elfogták őket, mert „foltot ejtettek az izraeli biztonsági rendszer hírnevén”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!