Alagúton szökött meg hat, életfogytiglanra ítélt rab a terroristáknak fenntartott izraeli börtönből

2021. szeptember 6. – 13:55

frissítve

Alagúton szökött meg hat, életfogytiglanra ítélt rab a terroristáknak fenntartott izraeli börtönből
A szökés hírére mozgósított izraeli katonák vizsgálják át a ciszjordániai Dzseninből izraeli területre érkező palesztin vendégmunkásokat Fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőre virradóan, még a hajnal beállta előtt hat elítélt szökött meg Izrael egyik legszigorúbban őrzött börtönéből, az elítélt terroristákra specializálódott Gilboából. A szökést hajnali négykor fedezték fel a különösen gondosan őrzött börtönben, melyet 2004-ben, a második intifáda, vagyis palesztin felkelés idején hoztak létre. A cellában raboskodó hat palesztin egytől egyig életfogytiglani börtönbüntetést töltötte izraeliek ellen végrehajtott merényletek miatt. Az elítéltek a fürdőszobai lefolyót tágították ki, onnan értek el egy másik szűk járatot, melyen keresztül kibukkantak a börtön déli oldalán túl vezető úton. Az előkészített menekülőútvonal, illetve a fürdőszoba vasbeton aljzatának kibontásához szükséges eszközök (a Gilboában raboskodók még fém evőeszközöket sem használhatnak), miatt a börtön biztonsági szolgálatának nyomozói biztosak abban, hogy a szökevények nemcsak külső segítséget kaptak, de a cellájukba is becsempészhettek szerszámokat és mobiltelefonokat.

A szökevényeknek valaki váltóruhát is odakészíthetett a járat végéhez, ugyanis a börtönben viselt ruháikat és cipőiket is megtalálták az intézményen kívül (a Gilboa-börtönben 2014-ben megakadályoztak egy hasonló szökési kísérletet, amit szintén az Iszlám Dzsihád-rabok celláiból szerveztek).

A Kineret-tó (avagy Galileai-tenger) környéként található börtön környékét ellepték az izraeli biztonsági szolgálatok nyomozói, a rendőrség ellenőrző pontokat állított fel, drónok és helikopterek kutatják a szökevények nyomait. A mozgósítást indokolja, hogy a szökevények között van az Izraelben jól ismert Zakaria Zubeidi, aki a Fatah fegyveres, terrorral foglalkozó szárnyának, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjának egyik egységét vezette, majd jelentős tisztséget viselt a Ciszjordániát vezető Fatah pártban. A másik öt rab egy másik palesztin terrorszervezet, az Iszlám Dzsihád tagja volt, és Zubeidihez hasonlóan szintén a Ciszjordánia északi részén lévő, a második intifáda idején súlyos harcokat átélt Dzsenin város lakosai voltak.

A hatóságok feltételezései szerint a szökevények vagy délre, a Palesztin Hatóság területén található szülővárosuk, vagy keletre, a jordán határ felé tarthatnak; amint az ügyben új fejlemény kerül nyilvánosságra, mi is azonnal megírjuk.

(Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!