Házkutatást tartottak két német minisztériumban, mert a pénzmosás elleni szervek eltussolhattak több gyanús esetet

2021. szeptember 9. – 16:20

Házkutatást tartottak két német minisztériumban, mert a pénzmosás elleni szervek eltussolhattak több gyanús esetet
A német pénzügyminisztérium épülete előtt állnak tévéstábok szeptember 9-én – Fotó: Christophe Gateau / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Házkutatást tartottak két német minisztériumban is, írja az MTI. Az osnabrücki ügyészség is megerősítette azokat a sajtójelentéseket, miszerint rendőrök és az ügyészség munkatársai iratokat foglaltak le a berlini pénzügyminisztériumban és az igazságügyi minisztériumban.

A nyomozás középpontjában a pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozó szövetségi vámhatóság pénzmosás elleni osztálya, a Pénzügyi Hírszerzési Egység (Financial Intelligence Unit – FIU) áll. Ennek a szervnek kötelesek jelenteni a német pénzintézetek minden gyanús mozgást, az osztály pedig még 2017-ben került át a szövetségi bűnügyi hivataltól (Bundeskriminalamt – BKA) a vámhatósághoz.

Az átszervezést már akkor is többen bírálták amiatt, hogy a szervezet alkalmatlan a feladatára: nincs elég szakembere, megfelelő személyzete, technikai felszerelése és információja a pénzmosás elleni hatékony fellépéshez. Emiatt indított nyomozást az ügyben az osnabrücki ügyészség is, szerintük ugyanis amióta a pénzmosás ellenőrzését 2017-ben átvette az FIU, azóta a töredékére csökkent a gyanús pénzügyi műveletekről szóló bejelentések száma.

Sőt, a gyanú szerint az FIU egyenesen akadályozta a bűnüldöző szervek munkáját azzal, hogy több esetben nem továbbított olyan bankoktól érkező jelentéseket, amelyek több millió eurós nagyságrendű pénzmosásgyanús esetekről szóltak.

A nyomozás keretében a hírszerzési egység több iratát is lefoglalták, a minisztériumoknál pedig most azért kutakodtak, hogy kiderüljön: részt vett-e a tárcák vezetése az FIU döntéseiben, és ha igen, milyen mértékben.

A pénzügyminisztériumot a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Olaf Scholz vezeti, az igazságügyi tárca pedig szintén egy szocdem politikushoz, Christine Lambrechthez tartozik. Mindkét minisztériumban hangsúlyozták, hogy a nyomozás nem a tárca alkalmazottai, hanem a FIU ismeretlen munkatársai ellen irányul, és kiemelték, hogy mindenben támogatják az ügyészség munkáját.

Az ügyészség szerint a lefoglalt iratok elemzése nem ér véget a szeptember 26-i szövetségi parlamenti választások előtt, ahol kiderül, ki válthatja a tizenhat év után távozó Angela Merkelt a kancellári poszton. Egyelőre úgy tűnik, hogy erre a legnagyobb esélye Olaf Scholznak van, az elmúlt hetekben ugyanis az élre törtek a szociáldemokraták – a Zöldek és a kereszténydemokraták legnagyobb bánatára. Arról, hogy mi várható bő két hét múlva a választásokon, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!