Két héttel a választások előtt húsz százalék alá zuhant Merkel pártjának támogatottsága

2021. szeptember 8. – 09:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A második világháború utáni Németország történetében most először fordult elő, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatottsága 20 százalék alá csökkent, 19 százalék körül állnak – derült ki a Forsa közvélemény-kutató társaság kedden közzétett új felméréséből.

18 nappal a szövetségi választás előtt az Olaf Scholz alkancellár és pénzügyminiszter által vezetett Szociáldemokrata Párt (SPD) a legnépszerűbb a választók körében, 25 százalék körüli támogatottsággal vezetnek a felmérés szerint. A Zöldek 17, a liberális FDP pedig 13 százalékon állnak. A szélsőjobboldali AfD-t 11 százalékra, a baloldali Die Linkét pedig 6 százalékra mérték – írja az Euractive.

Ez azt jelenti, hogy a szeptember 26-i szövetségi választások után egyetlen kétpárti szövetségnek sem lesz többsége a kormányalakításhoz. A jelenlegi számok alapján hárompárti koalícióra lesz szükség a kormányzáshoz. A CDU történelmi mélypontja újabb csapást jelent a konzervatív kancellárjelölt, Armin Laschet számára, akit egy augusztus végi tévévitán nemcsak Scholz, de a Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock is felülmúlt.

Armin Laschet és Angela Merkel 2021. szeptember 6-án, Berlinben – Fotó: MARKUS SCHREIBER / POOL / AFP
Armin Laschet és Angela Merkel 2021. szeptember 6-án, Berlinben – Fotó: MARKUS SCHREIBER / POOL / AFP

Még a távozó kancellár, Angela Merkel is kénytelen volt nagyobb szerepet vállani a CDU kampányában, a parlament utolsó rendes vitanapján dicsérte Laschetet, akit a stabilitás garanciájának nevezett, miközben élesen bírálta Scholzot. Merkel szerint Laschet az egyetlen kancellárjelölt, aki képes olyan „mérsékelt kormányt alakítani, amely a jövőbe vezeti” Németországot. Scholznak többek között azt rótta fel, hogy a koronavírus ellen beoltott emberekre a „kísérleti nyúl” kifejezést használta korábban. „Sem Olaf Scholz, sem én és senki más sem volt kísérleti nyúl” – mondta.

A német szövetségi választásokat szeptember 26-án tartják, és alig két héttel előtte teljesen bizonytalan a szavazás kimenetele, nem beszélve a lehetséges koalíciós felállásokról. Az esélyekről ebben a cikkben írtunk bővebben. A 2005 óta, azaz Angela Merkel kancellársága óta kormányzó CDU még év elején is fölényesen vezette a közvélemény-kutatásokat, májusra azonban elfogyott az előnyük. Volt olyan pillanat, amikor a vezető ellenzéki párttá váló Zöldek előzték meg őket a felmérésekben, augusztusban pedig a korábban már sokszor leírt, megújulásra képtelennek tartott szociáldemokraták kerültek az élre.

Ez a politikai kommentátorok szerint elsősorban a kancellárjelöltek felkészültségének és népszerűségének köszönhető: az SDP-t vezető Scholzot sokkal többen látják alkalmasnak, mint a CDU jelöltjét, a kívülről elég színtelennek látszó Laschetet. Laschetre eléggé ráégett az a videófelvétel is, amin a nyári német árvíz tragédiájának helyszínén a háttérben nevetgélt a kollégáival az áldozatok előtti részvétnyilvánítás helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!