Éjféli katonai felvonulással ünnepelte alapításának 73. évfordulóját Észak-Korea

2021. szeptember 09. – 11:40

frissítve

Éjféli katonai felvonulással ünnepelte alapításának 73. évfordulóját Észak-Korea
Fotó: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-koreai állami média beszámolói szerint katonai felvonulást tartottak szerda éjjel az országban, mellyel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megalapításának 73. évfordulóját ünnepelték meg. A beszámolók alapján Kim Dzsongun is megjelent a Kim Ir Szen téren, hogy integessen a népének, de beszédet nem mondott. A diktátor húgáról, Kim Jodzsongról nem esett szó – írja a CNN.

Annak ellenére, hogy Kim Dzsongun a jelek szerint nem beszélt, a felvonulásról készült képek alapján azért így is van mit kiemelni vele kapcsolatban. A leginkább szembetűnő az, hogy a diktátor a régebbi képekhez képest jelentősen lefogyott, amit az Észak-Koreával foglalkozó kutató-újságíró Martyn Williams is kiemelt. Mint írta, akárhogy is csinálta – erre vannak elméletek, többek közt például az, hogy a diktátor a fogyással a megítélésén akart javítani az éhínség sújtotta Észak-Koreában –, az biztos, hogy sokkal egészségesebbnek tűnik, mint pár hónappal ezelőtt.

Az alaposan lefogyott diktátor mellett természetesen maga a felvonulás is érdekes volt, Phenjan egén repülők szórták az infracsapdákat, miközben ejtőernyősök ugráltak ki más repülőkből, a földön pedig eközben rezesbandák vezettek egy munkásokat, kutatókat és járványvédelmi egységeket is magába foglaló felvonulást. Utóbbi valószínűleg a képeken narancssárga vegyvédelmi ruhában és gázmaszkban menetelő embereket foglalhatta magába. A képek alapján ugyanakkor némileg érdekes módon Észak-Korea ezúttal nem tette közszemlére a rakétáit, leginkább kisebb harci eszközöket – sőt, még traktorokat is –, illetve rengeteg gyalogos katonát vonultattak fel.

Fotó: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
Fotó: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Észak-Korea a koronavírus-járvány hatására 2020-ban szinte teljesen elzárkózott a külvilágtól, hogy megakadályozza a vírus terjedését, ebben pedig nagyrészt sikerrel is jártak. Az ország egyelőre nem jelentett számottevő esetszámot és arra sem utal semmi, hogy lett volna nagyobb volumenű terjedés ott, a szakértők szerint azonban valószínűleg a vezetés azon állítása azért nem igaz, hogy egyetlen koronavírusos eset sem volt az országban. Ennek ellenére viszont most sem túl jó Észak-Koreában élni – az elmúlt időszakban szinte minden diplomata és segélymunkás elhagyta az országot a mindennapi élet extrém korlátozása és a javak hiánya miatt. A hivatalosan a járvány megállítását kommunikáló Észak-Korea belső válságáról és az ehhez fűződő tisztogatásokról korábban ebben a cikkben írtunk.