Korábbi kormányzati email-fiókokat zárolt a Google, hogy a tálibok ne férjenek hozzájuk

2021. szeptember 4. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az afgán afgán kormány által használt email-fiókokat zárolt a Google, hogy a tálibok ne férhessenek hozzá az azokon lévő információkhoz, írja a Reuters saját forrásaira hivatkozva. A Google egy közleményben erről annyit mondott, hogy figyelemmel követik az afganisztáni helyzetet, és „ideiglenes lépéseket tettünk azért, hogy a fontosabb fiókokat megvédjük”.

A korábbi afgán kormány egyik dolgozója a Reutersnek azt mondta, a tálibok azt kérték tőle, hogy mentse el az egyik minisztérium szerverein található információkat, de ő ezt nem akarta teljesíteni, így azóta bujkál előlük.

A Reuters szerint legalább két tucatnyi kormányzati ember használta a Google-t a hivatalos munkájához és levelezéseihez, köztük a pénzügyminisztériumból, a felsőoktatásért felelős minisztériumból vagy a bányászatért felelős minisztériumból. Ha a tálibok ezekhez hozzáférnek, akkor megtudhatják például, hogy kik dolgoztak a minisztériumoknak, vagy épp kikkel kötöttek szövetséget és szerződéseket.

Kabulban már alakul az új kormány

A tálib mozgalom társalapítója, Abdul Gáni Baradar fogja vezetni a megalakuló új afgán kormányt, írta korábban a Reuters tálib forrásokra hivatkozva.

Három különböző tálib forrás szerint az új kormány tagja lesz Mohamed Jaqub, az egykori tálib társalapító, Mullah Omar fia, valamint Ser Mohamed Abbasz Sztanekzai is. Egy másik forrás szerint a tálibok legfőbb vallási vezetője, Hibatulla Ahundzáda is szerepet kap majd a kormányban. „Az összes felső vezető megérkezett Kabulba, ahol már a kormányalakítás előtti utolsó előkészületek zajlanak” – mondta egy névtelenséget kérő tálib tisztviselő. Az új kormány legfontosabb feladatának a gazdasági összeomlás elkerülését tartja.

Valamennyi forrás arra számít, hogy az ideiglenes kormány összetételének véglegesítése hamarosan megtörténik, de a pontos időpontot illetően eltérések vannak: egyesek szerint már pénteken bejelenthetik az új kormány, míg mások szerint ez akár a jövő hét közepéig is elhúzódhat.

A leendő kormány legitimálása kulcsfontosságú lesz a nemzetközi szervezetek és befektetők szemében. Humanitárius csoportok egy közelgő katasztrófára figyelmeztetnek, szerintük az évek óta a külföldi segélyektől függő afgán gazdaság az összeomlás szélén áll. Az mindenesetre biztos, hogy az Afganisztáni Iszlám Köztársaságból Afganisztáni Iszlám Emirátus lesz, de az egyelőre nem világos, hogy mennyiben lehet majd államnak nevezni a tálib uralmat. Az alakuló tálib kormányról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!