Biden a nők alkotmányos jogait félti a texasi abortusztörvénytől

2021. szeptember 2. – 09:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szélsőségesnek és a nők jogait veszélyeztetőnek nevezte az Egyesült Államok elnöke a Texas által elfogadott szigorú abortusztörvényt, amely szerint a terhesség hatodik hete után már nem vethető el a magzat.

Joe Biden szerint a texasi kormányzó által még májusban aláírt törvény egyenlőtlen hozzáférést biztosít az egészségügyi ellátáshoz a nőknek. Az elnök azután foglalt állást, hogy a Legfelsőbb Bíróság – amely az alkotmánybíróság szerepét is betölti az Egyesült Államokban – 5-4-es szavazati aránnyal érvényben hagyta a texasi törvényt. A szabályozás lehetővé teszi azt is, hogy bárki beperelhesse azokat az orvosokat, akik a hatodik hét után is elvégzik a művi terhességmegszakítást, de mindenki mást is, aki közvetve az abortuszhoz köthető, beleértve a családtagokat is – írta a BBC.

Az abortusz szigorítása elleni tüntetés a texasi Austinban a törvény májusi aláírásakor – Fotó: Sergio Flores / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / / AFP
Az abortusz szigorítása elleni tüntetés a texasi Austinban a törvény májusi aláírásakor – Fotó: Sergio Flores / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / / AFP

Biden közleményében kijelentette, hogy megvédi a nők alkotmányos jogait a Legfelsőbb Bíróság 1973-as döntése alapján. A Roe v. Wade néven precedensértékűként elismert esetben – ahol Jane Roe és Henry Wade dallasi kerületi ügyész állt egymással szemben – a bíróság végül kimondta, hogy a nőknek joguk van állami korlátozás nélkül az abortuszra addig, amíg a magzat nem érte el azt a fejlődési szintet, hogy életben maradhasson a méhen kívül – ez a 22–24. hét körül következik be, bár a döntés óta eltelt ötven évben már jóval korábban születetteket is sikerült életben tartani. (Magyarországon egészséges magzat esetén a 12. hétig lehetséges az abortusz.)

A Fehér Ház szóvivője közölte, hogy Biden korábban is szerette volna az abortusz lazább szabályozását lehetővé tévő 1973-as döntést szövetségi szintű törvényi erőre emelni, amit Jen Psaki szerint a texasi törvény csak még indokoltabbá tesz.

A szigorú abortusztörvényt támogatja a Texasi Jog az Élethez (Texas Right to Life) szervezet, amelynek képviseletében Kim Schwartz közölte: a bíróságok eddig visszatartották az abortusz szabályozását érintő ügyeket, ezzel megakadályozva, hogy az emberek akarata érvényesüljön. Vitatta, hogy emiatt megnövekedne az illegális abortuszok száma.

A képviselőház elnöke, Nancy Pelosi szerint a bírósági döntéssel megerősített törvény katasztrófa a texasi nőknek. Az Egyesült Államok nagy múltú, több mint egymillió taggal bíró jogvédő szervezete, az ACLU közölte: a bírósági döntés után is folytatja a jogi küzdelmet a texasi törvény felülvizsgálata érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!