Az amerikai elnök szerint elkerülhetetlen volt a káosz kialakulása az evakuációk során

2021. augusztus 31. – 22:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beszédet tartott Joe Biden amerikai elnök, amelyben részletesen kitért az amerikai hadsereg kivonására Afganisztánból. A CNN írja, hogy Biden szerint két döntés közül kellett választania:

vagy tovább eszkalálja a problémát Afganisztánban, vagy kivonja az amerikai csapatokat.

Végül az előbbi mellett döntött, mert nem akart elnyújtani egy örökké tartó háborút, ahogy nem akarta elnyújtani a csapatok kivonását sem.

Az amerikai csapatok kivonása drámai jeleneteket eredményezett Kabulban, ahol elözönlötték a környéket az országból menekülni akaró helyiek és külföldiek. Miközben a gépeken százával menekítik ki az embereket az országból, nemrég öngyilkos merénylő robbantott a reptér közelében, amelyben meghalt 13 amerikai katona, és több tucat civil is.

Biden elismerte egyébként, hogy a kivonulás hírére pillanatok alatt összeomló egységes afgán hadsereg őket is meglepte. Azonban elmondása szerint pontosan ilyen helyzetekre számítottak a csapatok kivonásakor, mint amik történnek Kabulban.

Az amerikai elnök azt is elmondta, hogy elkerülhetetlen volt a káosz kialakulása, de csak ezekkel a módszerekkel tudták megvédeni a katonák, illetve a kimenekítendő civilek életét. Később a központi parancsnokság főparancsnoka, Kenneth McKenzie azt is elárulta, hogy végül nem sikerült mindenkit kimenekíteni, akiket akartak Afganisztánból.

Eddig 122 ezer embert menekítettek ki az amerikaiak repülővel Kabulból, köztük mindössze 5400 amerikai állampolgár volt. Az utolsó 24 órában összesen 28 felszállás történt. Úgy tudják, hogy 100-250 amerikai vár még Afganisztánban arra, hogy kimenekítsék őket az országból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!