Drónokkal lőttek könnygázgránátokat az izraeli határnál tüntető palesztinokra

2021. augusztus 29. – 07:42

Másolás

Vágólapra másolva

Két év után újrakezdődtek szombaton a palesztin tüntetők és izraeli katonák közötti éjszakai összecsapások a Gázai övezet és Izrael határán, írja az MTI.

Szemtanúk beszámolója szerint palesztin oldalról úgynevezett „éjszakai zavargási egységek” érkeztek az izraeli határhoz, gumiabroncsokat égettek, házi készítésű bombákat robbantottak, sípoltak és összecsaptak a határt védő katonákkal.

A szemtanúk elmondták, hogy az izraeli katonák éles lőszerrel adtak le lövéseket a tüntetőkre, és kis drónokkal könnygázgránátokat lőttek ki a tüntetők szétoszlatására, akik Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak és megpróbálták megközelíteni a határkerítést.

Egészségügyi források szerint az izraeli lövések legalább hét tüntetőt sebesítettek meg. Az egyikük, akit a fején talált el egy lövés, válságos állapotban van, míg a többi hat palesztin könnyebb sebesüléseket szenvedett.

Egy robbanás fénye a gázai éjszakában, miután izraeli gépek lőtték a Hamász fegyvereseit – Fotó: Ali Jadallah / Anadoli / AFP
Egy robbanás fénye a gázai éjszakában, miután izraeli gépek lőtték a Hamász fegyvereseit – Fotó: Ali Jadallah / Anadoli / AFP

Gázai források szombaton azt közölték, hogy életét vesztette az a 12 éves palesztin fiú, aki fejlövést kapott egy hete egy hasonló tüntetésen. Egy másik palesztin férfi, akit a Hamász katonai szárnyának tagjaként azonosítottak, szintén meghalt ugyanazon a tüntetésen, míg az egyik izraeli katonát egy lőrésen át közvetlen közelről lőtte fejbe egy palesztin tüntető. A katona azóta válságos állapotban van.

Az éjszakai tüntetések felújításáról szombaton döntöttek a Gázai övezeti palesztin fegyveres csoportok, élükön a területet irányító iszlamista Hamásszal.

„Mindaddig folytatni fogjuk ezt a tevékenységet, amíg a Gázai övezet blokádját a megszállók fel nem oldják és nem teljesítik a palesztin követeléseket”

– írta a Hamász, hozzátéve, hogy gyújtóléggömböket is bevetnek majd.

A határkerítéshez szervezett palesztin tüntetések nemrég kezdődtek újra, tiltakozásul az ellen, hogy Izrael a minap megszigorította az övezet ellen 2007-ben bevezetett blokádot, miután nem vezettek eredményre a blokád fokozatos feloldásáról Egyiptom közvetítésével folytatott izraeli-palesztin tárgyalások.

A Jediót Ahronót című izraeli lap hírportálja, a ynet korábbi értesülése szerint a Gázai övezet palesztin frakciói azért döntöttek úgy, hogy gyújtóléggömbökkel és határ menti tüntetésekkel próbálnak nyomást gyakorolni Izraelre, mert csak szeptember közepén érkezhet meg a Katartól kapott rendszeres segélynek az a részlete, amelyet még májusban, a Falak őrzője fedőnevű, a gázai fegyveres szervezetek ellen végrehajtott izraeli hadművelet előtt folyósítottak nekik.

A nyár elején megalakult új izraeli kormány nem volt hajlandó a Katarból érkező, készpénzzel teli bőröndöket a korábbi módszerek szerint beengedni az erezi átkelőn, hanem ragaszkodott ahhoz, hogy a támogatást a Palesztin Hatóság által ellenőrzött bankokon keresztül utalják át a hatóság Gázai övezetben lévő kirendeltségeire, és onnan osszák szét.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!