Összeszedtük, amit eddig tudni lehet az afganisztáni terrortámadásról

2021. augusztus 26. – 22:20

frissítve

Összeszedtük, amit eddig tudni lehet az afganisztáni terrortámadásról
Sebesült nők érkeznek kórházba a kabuli repülőtéren történt robbantásokat követően – Fotó: Wakil KOHSAR/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Öt pontban foglaltuk össze, mi történt csütörtökön Kabul repülőterénél.

  • 1. Robbantás történt a kabuli repülőtér egyik bejáratánál csütörtökön néhány órával azután, hogy a nyugati titkosszolgálatok figyelmeztettek a közvetlen terrorfenyegetésre. Egy másik robbantás is volt Kabulban a Baron Hotelnél, kis távolságra az érintett repülőtéri kaputól. Fegyveresek tüzet is nyitottak a nemzetközi repülőtér egyik főbejáratánál a robbantásokat követően.
  • 2. A Pentagon bejelentette: a repülőtéri robbantás egy összetett támadássorozat része volt, amelynek számos amerikai és más nemzet civil állampolgára áldozatul esett. Az afgán egészségügyi minisztérium szerint 90 ember vesztette életét, az Egyesült Államok 13 amerikai katona haláláról számolt be péntek reggelig; továbbá 18 amerikai katona megsebesült, a civil sérültek száma pedig meghaladja a 150-et.
  • 3. Az amerikai hatóságok azonosították az öngyilkos merénylőket, akik az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai voltak. A merényletet az Iszlám Állam Afganisztánban megjelenő helyi franchise-szervezete (a Khorasan Tartomány Iszlám Állama – ISKP) követhette el. Egy öngyilkos merénylő – akit azonosítottak – robbanómellényt robbantott az afgánok és az amerikai erők között.
  • 4. A tálibok cáfolták, hogy bármiféle közük lenne az általuk is elítélt merényletsorozathoz, amely szerintük az egyelőre még amerikaiak által felügyelt területen történt. Az amerikai hatóságok továbbra is együttműködnek a tálibokkal, amit azzal magyaráznak, hogy az Iszlám Állam okozta terrorfenyegetettség jelentősen fokozódott, és a következő napokban újabb merényletektől kell tartani.
  • 5. A robbantások célja egyértelműen az Egyesült Államok és más országok evakuációs akciói ellen irányult, hiszen napok óta tömegesen menekítenek ki embereket Afganisztánból Joe Biden amerikai elnök augusztus 31-i csapatkivonási határideje előtt. Miközben a legtöbb mentőakcióban részt vevő ország óvatosságra intett, és az evakuációs járatok leállításáról döntött, az Egyesült Államok a folytatás mellett foglalt állást, és Boris Johnson brit miniszterelnök is bejelentette: az Egyesült Királyság a támadás ellenére is folytatja a civilek menekítését Kabulból. Késő esti közleményében Emmanuel Macron francia elnök is az akció folytatása mellett tett hitet.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Az azóta eltelt 11 nap alatt az Egyesült Államok és szövetségesei a történelem egyik legnagyobb légi evakuálását hajtották végre. A Pentagon friss közlése szerint a repülőtéren mintegy ötezer ember várja még az evakuálást, eddig összesen pedig már 104 000 civilt szállítottak el Afganisztánból, köztük 66 ezret az Egyesült Államok, és 37 ezret a szövetséges nemzetek. Az amerikai hadsereg szerint a repülőgépek körülbelül 39 percenként szállnak fel a most megtámadott repülőtérről, nem véletlenül került tehát a terroristák célkeresztjébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!