Lengyelország is kerítést épít a Belaruszon át érkező menedékkérők miatt

2021. augusztus 23. – 18:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország is kerítést húz a Belarusszal közös határszakaszának egy részén, hasonlóan ahhoz, ahogyan Lettország és Litvánia teszi. A két balti állam az után döntött így, hogy május végétől látványosan megugrott a belarusz határ felől érkező afgán, iraki és szíriai menedékkérők száma: májusban 77, júniusban 1100, július első felében már több mint háromezer ember jött, akik Minszkbe közvetlen repülőjárattal jutottak el Bagdadból.

A Belaruszt 27 éve vezető, a tavaly augusztusi, elcsalt választás óta az ellenzék és a tüntetők ellen keményen fellépő Alekszandr Lukasenko nem csinált titkot abból, hogy a még viszonylag kis számú, de gyorsan növekedő menekülthullám azzal összefüggésben indult be, hogy Belarusz ellen nemzetközi szankciók léptek életbe az elcsalt választások, az ellenzéki politikusok, civilek bebörtönzése, külföldre kényszerítése miatt. Igaz, Lengyelország, Lettország és Litvánia ezt zsarolásnak minősíti, Lukasenko pedig kényszerhelyzetnek, mivel a szankciók miatt csökkenő bevételek következtében az országnak kevesebb forrása jut a határvédelemre.

Afgán menekültek Lengyelországban, nem messze a belarusz határtól – Fotó: Wojtek Radwanski / AFP
Afgán menekültek Lengyelországban, nem messze a belarusz határtól – Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

A három ország közös állásfoglalást adott ki, tiltakozva az ellen, hogy Lukasenko „kihasználja a menekülteket”.

Más kérdés, hogy ettől még a 6–15 ezer dollárért Bagdadból Belaruszon át a schengeni határig jutók lehetnek valódi menedékkérők, ám őket a lukasenkói zsarolásra hivatkozva erővel tartja vissza mindhárom állam, amiben támogatja őket az EU belügyi biztosa, a svéd szociáldemokrata Ylva Johansson is.

A helyzet bizarr azért is, mert miközben az EU lényegében diktatúrának tartja Lukasenko rezsimjét – ami az ellenzékkel való fellépés ismeretében nem alaptalan –, a litván vezetés biztonságos országnak minősíti a menedékkérők szempontjából, javasolva nekik, hogy igényüket ott nyújtsák be.

A kerítésre az EU nem ad külön pénzt – a határőrizet személyi állományú megerősítéséhez szükséges költségvetés kiegészítéséről viszont lehet szó –, de a három állam elszánt abban, hogy megépíti a kerítést. Lengyelország már 150 kilométeren fektetett le szögesdrótokat.

Lengyelországba augusztus első két hetében csaknem kétezren érkeztek Belarusz felől, közülük 1175-öt küldtek vissza az egykori szovjet tagköztársaságba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!