El lehet indulni Üzbegisztánba magyar védettségi igazolvánnyal, teszt nélkül, csak nem érdemes

2021. augusztus 19. – 05:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába jelentette be Szijjártó már több mint három hete, hogy minden védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgár szabadon beutazhat Üzbegisztánba, a hivatalos üzbég tájékoztatás erről mást mond. A Telex több olvasója is jelezte, hogy hiába van magyar védettségi igazolványa, tesztet kértek tőlük.

„A mai naptól szabadon utazhat Üzbegisztánba minden védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgár” – írta ki Magyarország külgazdasági és külügyminisztere július 24-én a hivatalos Facebook-oldalára. Szijjártó Péter ehhez azt is hozzátette, hogy az Üzbegisztán a huszadik olyan ország, amely elfogadja a magyar védettségi igazolványt.

Szijjártó Péter ezzel a képpel osztotta meg, hogy szabad az út Üzbegisztánba a magyar védettségivel – Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Szijjártó Péter ezzel a képpel osztotta meg, hogy szabad az út Üzbegisztánba a magyar védettségivel – Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Az üzbegisztáni magyar konzuli szolgálat aktuális (legutóbb augusztus 17-én frissített) tájékoztatása szerint Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt, de az „oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal” rendelkező magyarok korlátozások, azaz teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Üzbegisztánba. Ez alapján úgy tűnik, egy kicsit szűkebb csoportra vonatkozik a korlátozásmentesség, mint amiről Szijjártó beszélt, hiszen a magyar állampolgárok egy részének olyan védettségi igazolványa van, amit nem oltásért kapott, hanem teszt alapján, vagy azért, mert átesett a fertőzésen.

Vagyis már a két hivatalos, magyar tájékoztatás sem teljesen fedi egymást, de a dolog még tovább bonyolódik akkor, ha egy Üzbegisztánba készülő magyar úgy dönt, a biztonság kedvéért az üzbég tájékoztatást is lecsekkolja. Ott ugyanis azt írják, hogy

a beutazáshoz mindenkinek szüksége van 72 óránál nem régebben készült, negatív PCR-tesztre, akkor is, ha már beoltották.

Üzbegisztán egyébként három különböző kockázati kategóriába sorolja az országokat, de az, hogy piros, sárga vagy zöld besorolású országból érkezik-e valaki, csak azt befolyásolja, hogy karanténba kell-e vonulnia az érkezése után. (Ez alapján a Magyarországról érkezőkre nem vonatkozik kötelező karantén).

A Telex több olvasója is jelezte, hogy hiába van magyar védettségi igazolványa, csak friss PCR-teszttel engedték be Üzbegisztánba. Volt köztük olyan, aki július végén, néhány nappal Szijjártó bejelentése után utazott, és akkor még a konzulátustól is azt az információt kapta, hogy szüksége lesz a negatív teszteredményre. Mások augusztusban repültek, nekik már a konzulátus infóvonalán is azt mondták, hogy mehetnek teszt nélkül, mégis kérték tőlük a PCR-tesztet.

Mivel szerettünk volna kiigazodni az egymásnak ellentmondó információk között, az olvasóink tapasztalataira is hivatkozva megkerestük kérdéseinkkel Magyarország üzbegisztáni konzulátusát, a bécsi üzbég nagykövetséget (ahová a magyar vízumügyek is tartoznak) és az üzbég külügyet is, egyelőre sehonnan nem kaptunk választ.

Elértük ugyanakkor telefonon a moszkvai üzbég nagykövetséget, ahol szintén megerősítették, hogy az Üzbegisztánba való beutazáshoz PCR-tesztre van szüksége minden külföldinek, a magyaroknak is, turista- és munkavízum esetén is.

Frissítés: egy Üzbegisztánban lévő olvasónk árnyalta a fenti helyzetet. Eszerint valóban PCR-tesztet követelnek a repülőtéren a határátlépésnél, „de aztán, ha kitartasz, gyorstesztre enyhítenek, ha még mindig kitartasz, beengednek”. A jelek szerint a határon a személyzet nem értesült a Szijjártó Péter által tető alá hozott magyar-üzbég megállapodásról, de a tapasztalat alapján „minimális kiállással, 6-7 perc alatt” el lehet jutni addig, hogy végül teszt nélkül átléphessék az országhatárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!