Szijjártó: Jó hírrel indul a szombat, Üzbegisztánba is szabadon lehet utazni

2021. július 24. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Szombattól Üzbegisztánba is szabadon lehet utazni védettségi igazolvánnyal, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

Azt írta, hogy a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról ez már a huszadik megállapodás.

„A mai naptól szabadon utazhat Üzbegisztánba minden védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgár. Jó hírrel indul tehát a szombat” – zárta sorait Szijjártó Péter.

Európának lett egy közös uniós védettségi igazolványa, amivel július elsejétől szabadon lehet utazni az Európai Unión belül, oltástól függően. Az igazolványról itt írtunk a bevezetésének napján. Erre azok jogosultak, akik megkapták legalább az első védőoltást, védettnek minősülnek azért, mert átestek a koronavíruson, és ezt igazolják, vagy fel tudnak mutatni egy negatív negatív PCR-tesztet.

A tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően – így ha valakit az orosz Szputnyik V-vel vagy a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, annak jelen állás szerint egy negatív koronavírustesztre vagy egy orvosi igazolásra lesz szüksége lesz a beutazáshoz az EU legtöbb részén, kivéve azokat az államokat, amelyekkel kétoldalú megállapodást kötöttünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!