Ukrajna menekítette ki a legismertebb afgán női filmrendezőt

2021. augusztus 18. – 17:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna kimenekítette Kabulból Sahraa Karimi világhírű afgán filmrendezőt és forgatókönyvírót – jelentette be szerdán Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

Az MTI beszámolója szerint hétfőre virradó éjjel érkezett meg egy ukrán repülőgép, 79 fővel a fedélzetén Kabulból Kijev egyik repülőterére. A tálibok uralma alá került Afganisztánból többségében afgán állampolgárokat menekítettek ki a gépen. Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy az evakuált afgánok közül kilencen menedéket kértek Ukrajnában, egy részük más országokba utazott tovább. Arról egyelőre nincs hír, hogy a rendező kért-e menedéket Ukrajnában.

Az 1985-ben Teheránban született, afgán és szlovák nemzetiségű Karimi 2019 óta az Afganfilm nevű állami filmvállalat vezérigazgatója volt, az első és egyetlen nő Afganisztánban, aki filmművészeti doktorátust szerzett. Filmjei Afganisztánon kívül is jól ismertek, ő a rendezője például, a 2019-es velencei filmfesztiválon bemutatott Hava, Maryam Ayesha című filmnek, amely az abortusz kérdését járta körül.

Sahraa Karimi 2021. augusztus 3-án Kabulban – Fotó: Wakil Koshar / AFP
Sahraa Karimi 2021. augusztus 3-án Kabulban – Fotó: Wakil Koshar / AFP

Karimi szerint azután kellett elhagynia Kabult, hogy a hétvégén felkerült a címlapokra nyílt levelével, amelyben könyörgött a világnak, védjék meg az afgán filmeseket és művészetet a táliboktól. Hozzátette, hogy az őt fenyegető veszély ellenére az utolsó pillanatig folytatta a forgatást, dokumentálta az afganisztáni eseményeket.

Kedden a Twitteren hozta nyilvánosságra, hogy a Szlovák Film- és Televíziós Akadémia, az ukrán elnök hivatala, az ukrán külügyminisztérium, a török nagykövetség és a szlovák nagykövet segített neki és még tizenegy embernek elmenekülni Kabulból.

Az Egyesült Arab Emírségekbe menekült az afgán elnök

Az Egyesült Arab Emírségekbe menekült Asraf Gáni afgán elnök – jelentette be szerdán az emírségek külügyminisztériuma. Gáni vasárnap, néhány órával a tálibok kabuli hatalomátvétele előtt menekült el Afganisztánból – írja a CNN.

„Az Egyesült Arab Emírségek külügyi és nemzetközi együttműködési minisztériuma megerősíti, hogy az Egyesült Arab Emírségek humanitárius okokból fogadta Asraf Gáni elnököt és családját” – írja a minisztérium közleménye.

Az Interfax orosz hírügynökség hétfőn a tádzsik hatóságokra hivatkozva azt közölte, hogy az afgán elnök és családja a tádzsik főváros, Dusanbe érintésével Ománba távozott. Egyes híresztelések szerint négyautónyi készpénzt is magával vitt. A kabuli orosz nagykövetség szóvivője, Nyikita Iscsenko a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy egy helikoptert is megpróbáltak még indulás előtt felpakolni, de így is ott kellett hagyniuk a pénz (vélhetőlen az államkincstár) egy részét. Mindezt szemtanúkra hivatkozva mondta; azonban más források nem erősítették meg ezt az értesülését.

Gáni vasárnap egy Facebook-bejegyzésben számolt be a történtekről. Ebben azt írta, hogy egy nehéz választás elé állították: „Vagy szembenézek a fegyveres tálibokkal, akik be akarnak törni a palotába, vagy el kell hagynom az országot, amelynek védelmére és ápolására szenteltem az életem elmúlt 20 évét. Ha nem engednék, számtalan afgán mártírhalált halna, és Kabul városa elpusztulna, ami súlyos humanitárius katasztrófát eredményezne a hatmilliós városban. A tálibok világossá tették, hogy készek véres támadást indítani Kabul és lakói ellen. A vérontás megakadályozása érdekében úgy döntöttem, hogy elmegyek.”

Szerdán hat grúz állampolgárt is egy magyar katonai repülőgéppel mentettek ki Afganisztánból – közölte a grúz külügyminisztérium. A grúz külügyminiszter-helyettes a Twitter-oldalán mondott köszönetet Magyarországnak a segítségnyújtásért – írja a 24.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!