Az üzbégek lelőttek egy afgán harci repülőgépet

2021. augusztus 16. – 18:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet, amely megsértette a két ország határát – jelentette be hétfőn a taskenti védelmi tárca. Még nem világos, hogy az afgán légierő pilótái a tálibok elől menekültek, vagy más oka volt annak, hogy Üzbegisztán területére keveredtek. Nagyon sokan menekülnek Afganisztánból az üzbég és tádzsik területek felé.

Az incidens vasárnap este történt, nem sokkal azután, hogy az iszlamista tálibok átvették az ellenőrzést az afgán fővárosban, Kabulban, írja az MTI. A Gazeta.uz üzbég hírportál tudomása szerint az afgán gép üzbég területen csapódott a földbe, Szurhondarjo tartományban. A két pilóta katapultált, jelenleg kórházban kezelik őket. A sajtóban felvételek jelentek meg a gép földön heverő roncsairól.

Forrás: Topnewsuz-Telegram
Forrás: Topnewsuz-Telegram

Egyelőre nem világos, hogy az afgán légierő pilótái a tálibok elől menekültek, vagy más oka volt annak, hogy Üzbegisztán területére keveredtek repülőgépükkel.

A tálibok elől menekülve már számos afgán lépte át az üzbég határt. Augusztus 14-én és 15-én összesen 585 fegyveres katona érkezett üzbég területre, 22 afgán katonai repülőgépen és 24 katonai helikopteren. A gépek a termezi nemzetközi repülőtéren landoltak az üzbegisztáni főügyészség jelentése szerint.

A szomszédos Tádzsikisztán hétfőn engedélyt adott egy vészjelzést leadó afgán repülőgépnek, hogy leszálljon a területén. A fedélzeten az afgán fegyveres erők több mint száz tagja tartózkodott a dusanbei külügyminisztérium közlése szerint.

„Tádzsikisztán vészjelzést fogott, amelynek nyomán a nemzetközi kötelezettségekkel összhangban engedélyt adott az Afganisztánból indult gép leszállására Bohtar városának repülőterén. Több mint száz afgán katona szállt le a fedélzetről”

– ismertette a külügyi tárca. A dusanbei külügyminisztérium egyben cáfolta azokat a sajtóban megjelent értesüléseket, miszerint 18 afgán gép szállt volna le eddig tádzsik területen. „Tádzsikisztán területére mindössze két olyan repülőgép érkezett, amely Afganisztánból szállt fel” – tette hozzá a tárca.

Az Interfax orosz hírügynökség hétfőn a tádzsik hatóságokra hivatkozva közölte, hogy Dusanbe érintésével Ománba távozott Asraf Gáni afgán elnök, aki vasárnap hagyta el Kabult, még mielőtt a kormányellenes tálibok bevonultak az afgán fővárosba.

Az afgán ToloNews hírtelevízió hétfőn reggel jelentette, hogy vasárnap este 18 utasszállító indult el Tádzsikisztán felé, további 28 gép pedig a dél-üzbegisztáni Termez városában szállt le. A ToloNews tudomása szerint az utasok többsége repülőtéri dolgozó volt, illetve az afgán repülési szolgálatoknál állt alkalmazásban.

Az afganisztáni összeomlásról szóló elemzésünket itt olvashatja >>

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!