Nem tervez lemondani a román miniszterelnök, miután kiderült, hogy húsz éve ittas vezetésért ítélték el

2021. augusztus 14. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Egy pillanatig sem mérlegelte, hogy le kéne mondania, mondta Florin Cîţu román miniszterelnök, miután két napja elismerte, hogy büntetett előéletű, húsz évvel ezelőtt megbírságolták Amerikában ittas vezetésért, fogdában is ült.

A román ellenzék szerint Cîţu erről kinevezése előtt nem tájékoztatta a pártját és az elnököt sem.

Cîţu egy szombati sajtótájékoztatón azt mondta, olyan hibáról van szó, amit megbánt és amire nem szívesen emlékszik, de mivel Romániában büntetlen előéletű, kinevezésekor úgy gondolta, a miniszterelnöki pozícióhoz ennek nincs jelentősége. Azzal is érvelt még, hogy a román jogrend különbözik az amerikaitól, és míg az ittas vezetése miatt az Egyesült Államokban elítélték, addig az Romániában csak kihágásnak, nem pedig bűncselekmények minősül.

Egy rendőrségi szakszervezet szerint az Iowa állambeli bírósági jegyzőkönyvben szereplő alkoholszint alapján Cîţu egy liter tömény ital, vagy öt üveg bor elfogyasztása után ülhetett a volán mögé, és ez már már Romániában is bűncselekménynek minősülne.

Az ellenzék felszólította Klaus Johannis román elnököt, hogy mondassa le a miniszterelnököt, mert Romániában nem lehet kormánytag büntetett előéletű politikus. Johannis eddig nem szólalt meg az ügyben.

A Nemzeti Liberális Párt, a bukaresti jobbközép koalíció legnagyobb pártja szeptember 25-én tartja tisztújító kongresszusát, ahol éles küzdelem várható a pártelnöki tisztségért a pártot négy éve vezető, újrázni készülő Ludovic Orban képviselőházi elnök és kihívója, Cîţu között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!